37. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL pod sloganom „DŽEZ PLAMEN“

Od 26. do 31. oktobra 2021. - Dom omladine Beograda i Kombank dvorana

Dom omladine Beograda od 26. do 31. oktobra 2021. predstavlja 37. Beogradski džez festival, pod sloganom „DŽEZ PLAMEN“/„JAZZ FLAME“.

Ove godine se održava 37. izdanje Beogradskog džez festivala, kojim se istovremeno navršava pola veka od rođenja manifestacije, 1971. godine. Festival će, zbog obeležavanja velikog jubileja, u punom formatu trajati šest dana, a održaće se i jedan „plus“ koncert u Domu omladine – ukupno nedelju dana najboljeg savremenog džeza iz celog sveta u Srbiji!

U salama Doma omladine Beograda i Kombank dvorane nastupiće 25 sastava, sa preko 100 muzičara iz 18 zemalja, sa 3 kontinenta (Evropa, Severna Amerika i Azija), uz reprezentativno predstavljanje najtalentovanijih mladih autora sa srpske džez scene – onih koji predstavljaju našu budućnost.

 

PROGRAM FESTIVALA:

Utorak, 26. 10. 2021.

Velika sala DOB 19.00

Majamisty TriO feat. Ulrich Drechsler, Aneta George & Dečji hor LA LA studio (Srbija/Austrija/Severna Makedonija/Francuska)

Theo Croker BLK2LIFE || A FUTURE PAST (SAD)

 

 Sreda, 27. 10. 2021.

Velika sala DOB 19.00

Markus Stockhausen Group – Tales Tour (Nemačka/Holandija)

Rymden (Bugge Wesseltoft, Dan Berglund, Magnus Öström) (Švedska/Norveška)

Amerikana DOB 22.30

Serbian Showcase: Jovićević/Miklós/Wójcinski Trio (Srbija/Mađarska /Poljska)

Drama Quartet (Srbija)

drumbooty (Srbija)

 

 Četvrtak, 28. 10. 2021.

Velika sala DOB 19.00

SEIFERT NIGHT: THE BEST OF POLISH JAZZ

Marcin Wasilewski Trio & Joe Lovano „Arctic Riff“ (Poljska/SAD)

Piotr Damasiewicz & Into the Roots (Poljska)

Mateusz Smoczyński Trio (Poljska)

Amerikana DOB 22.30

Spinifex (Holandija/SAD/Belgija/Portugal/Nemačka)

Angles 8 (Švedska/Norveška)

 

Petak, 29. 10. 2021.

Velika sala DOB 19.00

Petros Klampanis Trio (Grčka/Estonija/Poljska)

Arild Andersen Group (Norveška)

Amerikana DOB 22.30

Debussy Now! (Mađarska/Rusija)

Ghost Horse (Italija/SAD)

 

Subota, 30. 10. 2021.

Velika sala DOB 19.00

Stanković All Stars (Srbija)

Aziza Mustafa Zadeh Trio (Azerbejdžan/Nemačka)

Amerikana DOB 22.30

Itamar Borochov Quartet (Izrael/SAD/Belgija/Italija)

Thomas de Pourquery & Supersonic (Francuska)

 

Nedelja, 31. 10. 2021.:

Kombank dvorana 19.00: Džez oktet FMU & Specijalni gosti: Vokalni kvartet MING (Srbija), Subway Jazz Orchestra (Cologne) feat. Maria Schneider: Maria’s Masterpieces,(Nemačka/Francuska/Australija/SAD), Amerikana DOB 22.30 TGB (Portugal), Edi Nulz (Austrija)

Ponedeljak, 1. 11. 2021. - Beogradski džez festival +: Velika sala DOB 20.00, Brad Mehldau Trio (SAD)

Uprkos poznatim okolnostima, BDŽF nije ni prošle godine izgubio korak i održan je uživo kao jedan od retkih džez festivala u Evropi koji se odvažio to da učini. Tim Doma omladine Beograda, kao organizator, zaslužuje sva priznanja. U ovom času nije vreme za rekorde u posećenosti, nego u istrajnosti i veri u sebe. Naša publika, koja dokazano već decenijama voli džez, zaslužuje ovakav festival. On je naš ponos i u svetskim okvirima, kao najstariji i najpoznatiji međunarodni džez festival koji se odvija u Srbiji.

Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica (komplet obuhvata sve koncerte u glavnom programu festivala – 13 koncerata) 37. Beogradskog džez festivala, kao i pojedinačne ulaznice se mogu nabaviti na Ticket Vision blagajni u Domu omladine Beograda, kao i putem onlajn kupovine.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja a organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

Kao ilustraciju onoga što vas čeka na ovom uglednom festivalu, tu je super-grupa RYMDEN, a u press materijalu Festivala piše:

„RYMDEN je kakvu Evropa odavno nije imala. Klavijaturista Buge Veseltoft je tvorac „Novih džez koncepcija“ i vođa istoimenog benda, a basista Den Berglund i bubnjar Magnus Estrem ritmičari najpopularnijeg evropskog džez sastava svih vremena e.s.t. (Esbjorn Svenson trio) i potom uspešni lideri samostalnih kreativnih projekata. Veliku skandinavsku trojku spojila je Bugeova dugogodišnja želja da vodi akustični džez trio. U duhu naziva benda, koji označava svemir, ili univerzum, njihova muzika zasnovana je na tri elementa: melanholičnim i atmosferičnim kompozicijama, dramatičnom ritmičkom punjenju, te virtuoznoj džez svirci najvišeg nivoa. Pored modernog džeza, u njihovoj kreaciji mešaju se i uticaji Baha, filmske muzike i rokenrola, reflektujući sve aspekte skandinavske muzike 21. veka.“

Korisnici
Logovanje korisnika