Nick Cave i „Loše Semenke“ nastupaju 8. Jula na glavnom stejdžu Exita!

 Neuništivi rock propovednici!

Dugo poznati predstavnik alternativne scene i post-punka, Nick Cave sa ortacima The Bad Seeds nastupaju 8. jula na glavnom stejdžu Exita. Gitarski zvuk na Glavnoj bini vodiće jedan jedini Nick Cave  na glavnom stejdžu Exita, a za nešto zešće frekvencije zadužena su imena koja su obeležila istoriju metala i današnju hardcore, new wave i post-punk scenu scenu – kultna brazilska Sepultura, legendarna četvroka iz Birmingema Napalm Death i beloruski sastav Molchat Doma.

Malo istorijskih činjenica ovog velikana nije naodmet. Posle gotovo 50. godina karijere, započete još davne 1973. osnivanjem benda The Boys Next Door, Nik Kejv važi za otelotvorenje rock’n’rolla, osobu koja je duboko uticala na istoriju popularne kulture i njena najveća dostignuća. Muzički obrazovan i talentovan, Nick je oduvek želeo da se bavi rokom zato što je, kako kaže, on revolucionaran i ima moć da promeni ljude. Prema sopstvenom priznanju, na samom početku veliki uticaj na njegov rad imali su američki rockeri, kao i britanski bend Jethro Tull, što mu je pomoglo da razvije prepoznatljivi lični stil, koji se kroz godine menjao, kako zvukom, tako i pristupom građenju pesama.

Sa ekipom Bad Seeds se spojio 1983, nakon raspada kultnih The Birthday Party, i stvorio, prema pisanju medija, jedni su od najznačajnijih pojava u eri post-panka i alternativnog roka, od 80-ih do danas. Kroz gotovo četiri decenije rada, grupa je objavila 17 studijskih albuma, a teško je odrediti koji je imao veći uticaj. Furiozne 80-te i 90-te obeležila su izuzetna izdanja poput "From Her To Eternity", "Good Son", "Henry’s Dream" i "Let Love In", sjajno zaokružena ponajboljim live albumom tog perioda, "Live Seeds" iz 1993. godine. Komercijalni uspeh i svojevrsnu prekretnicu označio je "Murder Ballads", prilično krvava zbirka pesama i njihovo najprodavanije izdanje do danas. Već sledeći korak pokazao je svu raskoš Caveovog ogromnog talenta u najmirnijoj, ali i najemotivnijoj numeri dotad – "The Boatman’s Call".

Nick Cave je takođe imao blisku saradnju sa nemačkim muzičarem Blixom Bargeldom (poznati frontmen nemačke grupe Einstruzende Neubauten). Zajedno su snimili pesmu “The Weeping Song” koja se ujedno smatra i jednim od epitoma gothic i darkwave scene.

Nick Cave sa svojom grupom The Bad Seeds će nastupiti 8. jula Petrovaradinskoj tvrđavi. Ulaznice se mogu kupiti putem sajta EXIT festivala, zatim na prodajnim mestima i onlajn na stranicama Gigs Tix-a.

Korisnici
Logovanje korisnika