Satori i EXIT objavili obradu pesme „Đelem, Đelem“ Esme Redžepove

Čuvena pesma već decenijama ne gubi na popularnosti

Holandski muzičar Satori i EXIT festival objavili su obradu pesme „Đelem, Đelem” neponovljive romske pevačice Esme Redžepove. „Đelem, Đelem“, zvaničnu romsku himnu, reinterpretirali su i producirali Satori i osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević. Video je sniman na Glavnoj bini EXIT festivala, 10. jula 2021, za vreme Satorijevog nastupa i svetske premijere pesme. Pesma je sada izdata u okviru Satorijeve izdavačke kuće Maktub Records, koja je upravo pokrenuta.

U ovoj jedinstvenoj izvedbi semplovan je vokal sa jednog od poslednjih snimaka kraljice romske muzike Esme Redžepove, koji je Exitu ustupio njen sin Simeon Atanasov. Stihove ove pesme, koja je na kongresu Međunarodne romske unije 1990. godine usvojena za zvaničnu himnu Roma, napisao je jugoslovenski kompozitor romskog porekla Žarko Jovanović još 1949. godine.

Izvođenje obrade ove pesme na Glavnoj bini prošle godine bio je Satorijev poklon Exitu za proslavu 20. godišnjice, kao i jedan od najemotivnijih momenata tog izdanja. Ideja za obradu studijskog snimka Esme Redžepeve je potekla od osnivača EXIT festivala Dušana Kovačevića, koji je nakon Satorijevog izvođenja na Glavnoj bini pesmu pustio još jednom, u svitanje, na moćnoj Exitovoj mts Dance Areni.

„Glas Esme Redžepove prenosi bol turbulentne istorije Balkana, a magičan zvuk koji je pesmi sada dao Satori kao da pruža isceljenje i predstavlja težnje novih generacija za trajnim mirom na ovim prostorima, što je deo Exitove misije od osnivanja“, rekao je osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević.

Obrada pesme „Đelem, Đelem” spojila je različite svetove u jedan, od Satorijevih specifičnih muzičkih korena do vanserijskih nastupa.

„EXIT je simboliku pesme – buđenje proleća – hteo da prenese na ponovno otvaranje i pokretanje festivalskog sveta. Za mene je mogućnost da radim sa Esminim originalnim snimcima veoma posebna. NPR ju je pre nekoliko godina izglasao za jednog od 50 najboljih glasova ikada i niko drugi nikada nije imao priliku da radi sa njenim glasom. Njen sin smatra da je velika čast što smo uspeli da sačuvamo suštinu njenog rada i što je upravo Esma kroz ’Đelem, Đelem’ na neki način bila deo prošlogodišnjeg ponovnog otvaranje Exita“, rekao je Satori. 

Pesma „Đelem, Đelem” je objavljena 1. jula, nedelju dana pre početka ovogodišnjeg izdanja Exita i ekskluzivna je saradnja sa festivalom. To je ujedno i Satorijev prvi singl od objavljivanja albuma „Dreamin’ Colours“ u aprilu, i prvo izdanje za njegovu izdavačku kuću Maktub Records.

„Đelem, Đelem“, kao i pesme sa albuma „Dreamin’ Colours“, Satori donosi ove godine na mts Dance Arenu, u nedelju, 10. jula!  Satori donosi drugačiji zvuk, prepoznatljiv po kombinovanju elektronske muzike i balkanskog muzičkog nasleđa, uz njegovu ideju da elektronska muzika zvuči kao da je svira bend.

Korisnici
Logovanje korisnika