U okviku Ljubljana Festivala Laibach predstavlja ALAMUT!

 SVOJU PRVU SIMFONIJU LAIBACH ĆE IZVESTI U TOKU DVE FESTIVALSKE VEČERI

Jedan od najznačajnijih muzičkih sastava regiona, uvek alternativni Laibach, najavio je da će njihovo simfonijsko delo Alamut” biti premijerno izvedeno 5. i 6. septembra u okviru Ljubljana festivala”.

Alamut je originalno simfonijsko delo grupe Lajbah, koje se bavi poznatom pričom iz Persije iz 11. veka, kako je u svojoj knjizi opisao slovenački pisac Vladimir Bartol.

 

Plakat 70. Ljubljana Festivala, Foto: Ljubljanafestival.si

„Ne znam ni za kakvu okrutnost ili milost, samo se držim svog plana“, reči su Hasana ibn Saba, glavnog lika ove simfonije, jeretika, harizmatičnog verskog i političkog vođe Ismailita i osnivača misteriozne islamske sekte Asasina, čije se ime još uvek izgovara sa strahopoštovanjem. Hasan ibn Saba je samoproglašeni prorok koji je vodio sveti rat protiv Seldžučkog carstva iz svog orlovskog gnezda – zamka Alamut.

U Laibachovom Alamutu ideje radikalnog nihilizma se prepliću sa klasičnom persijskom poezijom Omara Khajama; senzualni stihovi pesnika Mahsatija Gandžavija stapaju se sa minimalističkim orkestarskim bojama zasnovanim na iranskoj tradiciji, a Ibn Sabov pakleni mehanizam odjekuje u industrijskom principu orkestar i Laibachov jedinstveni zvuk. Projekat je nastao u saradnji sa iranskim kompozitorima i saradnicima.

 

Laibach, Foto: YT Printscreen

 

Kompoziciju su napisali Luka Jamnik, Idin Samimi Mofakham i Nima A. Rovshan. Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije dirigovaće iranski dirigent Navid Gohari, a nastupiće i Teheranska vokalna grupa Human-Voice Ensemble, vokalna grupa Gallina i Disharmonic Cohort - ženski orkestar harmonika AccordiOna, pojačan dodatnim harmonikašima. Projekat predstavlja a/political, neprofitna organizacija i umetnička kolekcija sa sedištem u Londonu.

 

Muzika kojom ilustrujemo ovu vest je  „Ich will ein Deutscher sein“  - (Želim da budem Nemac), Deo Laibachovog  pozorišnog projekta „WIR SIND DAS VOLK“, mjuzikla po tekstovima Hajnera Milera, premijerno izveden 8. februara 2020. u HAU – Hebel am Ufer teatru u Berlinu. Video je napravio (snimio i komponovao) Sašo Podgoršek. Snimljeno u HAU, Berlin, mart 2022.

 

Korisnici
Logovanje korisnika