Veliki koncert „Muzička vizija Balkana“ pomeren zbog kiše

Karmina Burana, Satori i regionalne zvezde besplatno u subotu na Ušću!

Koncert počinje izvođenjem dela Karla Orfa „Karmina Burana“, a potom slede nastupi svetskih i regionalnih zvezda, među kojima su Satori live, Marko Louis i Esma’s Band feat. Zahir Ramadanov Brass band.

Opera „Karmina Burana“ je prvobitno trebalo da bude izvedena na beogradskom Trgu republike, ali je zbog velikog interesovanja publike i atraktivnosti događaja dodata programu koncerta „Muzička vizija Balkana“, te će sve zajedno biti održano na Ušću u subotu, 3. septembra, od 20 časova.  Na sceni će biti nekoliko stotina izvođača. Uz hor i orkestar Srpskog narodnog pozorišta i Umetnički ansambl „Stanislav Binički“, dirigent će biti Maestro Aleksandar Kojić, a solisti su: sopran Marija Jelić, tenor Stevan Karanac i bariton Vasa Stajkić. Ovaj spektakl na otvorenom, kao deo CEBEF-ovih „Classical Sessions“ programa, organizuje Centar beogradskih festivala u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem i Umetničkim ansamblom „Stanislav Binički“.

Nakon nastupa na glavnim binama Exita, koji su obeležili ovogodišnje i prethodno izdanje festivala, u Beograd stiže poznati producent i live izvođač Satori, koji sa očeve strane ima srpsko poreklo, a inače živi u Holandiji. Sa Fondacijom EXIT je za EXPO Dubai 2022 koproducirao specijalni album „Wonders of Vincha culture”, u kojem je kombinovao elektronsku muziku sa tradicionalnim pesmama Balkana, među kojima su „Vranjanka“, „Zajdi zajdi“, „Moj dilbere“, „Što te nema“, „Đelem, Đelem“. Nedavno je izdao novi album „Dreamin’ Colours“, koji je predstavljen kao zbirka World Music žanra, ali i bluza, indi elektronike, opere i narodne muzike, uz elektronski zvuk i uticaj Satorijevih balkanskih korena.

Marko Louis, autor i kompozitor koji stvara sopstveni  „Balkan Soul“ od muzike, važi za nekoga ko briše granice u muzici, a već po prvim taktovima bilo koje njegove pesme prepoznaje se jedinstven stil, kojim se izdvojio na domaćoj muzičkoj sceni.

Esma’s Band čine muzičari koji su sa kraljicom romske muzike Esmom Redžepovom nastupali širom sveta. Kao članovi njenog pratećeg ansambla Teodosievski  održali su preko 3.000 koncerata. Esma's Band predvodi Esmin sin Simeon Atanasov, a s njima će na Ušću nastupiti i Zahir Ramadanov Brass band.

Od 19:00 će biti moguć ulazak na koncert, a izvođenje „Karmine Burane“ počinje u 20:00. Nakon toga počinju nastupi svetskih i regionalnih zvezda, koje će promovisati zvuk Balkana kroz etno i elektronsku muziku, trube, soul, pop, jazz i druge muzičke pravce. Esma’s Band feat. Zahir Ramadanov Brass band nastupaju od 21:20, Vlatko Stefanovski Trio u 22:00, Marko Louis od 23:10 i za kraj Satori, od ponoći.

Koncert „Muzička vizija Balkana“ promoviše autentičan zvuk i energiju zemalja Balkana, a donosi ga Exitova WOMBA (World Music Balkans) plaftorma, čiji je cilj da balkanski zvuk dobije svetsku prepoznatljivost. Naše podneblje je ujedinjeno tradicionalnom muzikom, koja u modernoj produkciji može da postane svetski brend.

Koncert će biti održan u okviru četvorodnevnog sajma vina u Beogradu „Wine Vision by Open Balkan 2022“, koji će okupiti najbolje proizvođače vina iz Albanije, Severne Makedonije, Srbije i zemalja u okruženju. Osim na štandovima preko 400 izlagača, vinski potencijali Balkana biće predstavljeni i na brojnim masterklasovima, radionicama i specijalnim degustacijama. Brojni vinski eksperti, trgovci, distributeri, nosioci titula Master of Wine, kritičari, blogeri i predstavnici globalno najznačajnjih medija biće gosti prvog „Wine Vision“ sajma.

Program će početi u 20 časova, a ulaz je slobodan!

 

Korisnici
Logovanje korisnika