Decembar je mesec bluesa – METROPOLIS BLUES FEST 4

Makedonska 21 – MESTO GDE ŽIVI (I) BLUZ MUZIKA

„METROPOLIS BLUES FEST“ održaće se ove godine četvrti put i to u periodu od 7. do 22. decembra. Koncerti će se održavati sredom i četvrtkom a publika će ponovo biti u prilici da uživa u nastupima najznačajnjih beogradskih bluz izvođača:

DI LUNA BLUES BAND (7.XII)

"Di Luna Blues Band" su u jesen 1989. godine formirali gitaristi Dragan Marković Mare i Saša Ranđelović Ranđa. Od samog starta su stekli kultni status na beogradskoj i srpskoj bluz sceni. Godine 1994. Saša Ranđelović napušta bend i od tada do danas alfa i omega "Di Luna Blues Banda" je Mare. Sa preko sto koncerata godišnje danas su jedan od najprisutnijih bendova na sceni.

MOONSHINERS (8.XII)

Bend je nastao u Beogradu u julu 2007. godine, kao posledica želje za sviranjem akustičnog gitarskog bluza sa evropskim ukusom i primesma gospel, country i rock muzike.Repertoar benda se većim delom zasniva na klasicima bluza, krećući se od juga, delte Mississippi-ja, pa sve do Čikago bluza, a njihovu set listu često upotpunjuju  country i rock pesme, uradjene u novim aranžmanima . Bend trenutno radi na autorskim pesmama.

ZONA B   (15.XII)

Bluz Bend "Zona B" formirali su basista Zdenko Kolar (Idoli) i bubnjar Dušan Ristič Rista 29. novembra 1986. godine. U početku su izvodili hitove B.B.Kinga, Muddy Watersa, JJ Cale-a i postali jedan od najistaknutijih beogradskih klupskih bendova.  Godine 1991. objavili su prvi studijski album "Bestseller" sa obradama bluz klasika. Na sledećem albumu "Jukebox" objavili su dve austorske numere i u narednim godinama se sve više okreču autorskom radu. Prošle, 2021. godine objavilu su "Greatest Hits Collection" sa novim verzijama već objavljenih pesama.

NENAD NEŠA ZLATANOVIĆ – Mr. Swagger  (18.XII)

Nenada Zlatanovića publika je upoznala kao frontmena, gitaristu I pevača grupe “Texas Flood”.Pod uticajem akustičnih radova Warren Haynesa, Eddy Weddera, Chris Cornela kao i mentorskim vođstvom starijeg kolege i proslavljenog blues muzičara Ian Siegala, Nenad Zlatanović a.k.a. Mr. Swagger 2010. godine započinje svoje akustično delovanje u nameri da pokaže drugu, nežniju stranu svoje muzičke ličnosti. U leto 2013. godine, Nenad je objavio svoj akustični solo prvenac „Naked Blues“.Tokom prethodnih godina, Nenad Zlatanović je stekao reputaciju jednog od vodećih gitarista u Srbiji i sigurno jednog od najzaposlenijih blues – rock muzičara kod nas.Uz ogroman broj nastupa sa bendom, solo i u raznim duetima, imao je priliku i da džemuje sa Lance Lopezom, Lucky Petersonom, Anom Popović, Enricom Crivellarom, Ianom Siegalom, Mattom Schofieldom, Alexom Shultzom, Big Daddy Wilsonom, Alto Reedom i skoro svim važnim srpskim i mnogim značajnim ex‐Yu rok i bluz muzičarima

RAW HIDE  (21.XII)

Po stažu najstariji bend na listi učesnika, “Raw Hide” osnovao je pevač Jovan Ilić pre 40 godina. Jedan od osnivača benda je I legenda bluz scene , majstor na usnoj harmonici Pera Joe Miladinović. Repertoar benda su u početku bile obrade, kasnije su se sve vise okretali autorskoj muzici. Prvo izdanje pod imenom “Sirova Koža” – “All Night Long” objavili su 1987. a prvi album “Hugger Mugger” pet godina kasnije. Na tridesetogodišnjicu postojanja objavili su dvostruko izdanje “Don’t Count My Days”

LOUP GAROU  (22.XII)

Poslednju nedelju “Metropolis Blues Festa 4” nastupiće najstariji i najmlađi bend sa liste – Loup Garou. Ideja o formiranju blues benda rodila se krajem 2016. godine susretom Vladana Petrovića i Ivana Jovanovića u jednom beogradskom noćnom klubu. Grupa zajedničkih prijatelja “naterala” ih je da razgovaraju o akustičnom delta bluesu i o Chicago blues umjetnicima (Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Junior Wells, Little Walter, Son House…) Prvi nastup imali su maja 2017. godine u Beogradu, odsviravši 10 originalnih blues pjesama, pisanih od strane Vladana i Ivana. Januara 2018. godine, bend je odlučio napraviti zaokret u radu. Fokusirao se na jači i elektrificiraniji zvuk uz “južnjački” (southern) feeling. Prvi album “Witchcraft and Spirits” objavili su 2019. godine. Uskoro se očekuje objavljivanje drugog albuma. 

 

 

Na listi izvođača su se i na ovom festivalu našli, kako predstavnici „stare garde“, tako i bendovi nove generacije. Posetioci će  na koncertima čuti proverene blues standarde ali i premijerna izvođenja autorskih pesama. Upravo na taj način „Metropolis Blues Fest 4“ i ove godine prikazuje raznovrsnost izuzetno jake  scene Beograda i Srbije, sa željom da bluz još više približi pripadnicima mlađih generacija koji čine većinu naših posetilaca.

Koncerti se održavaju u muzičkoj kući Metropolis, Makedonska 21, besplatni su i počinju u 21 sat. (izvor: PROMO)

Ovde slušamo i gledamo snimak sa koncerta Di Luna Blues Band-a, jednog od najvećih promotera bluesa kod nas povodom obeležavanja 30. godišnjice rada benda.

 

Korisnici
Logovanje korisnika