8. po redu Festival PRiČA u centru Čačka na terenima KK Železničar

U ovogodišnjoj srpskoj Prestonici kulture, na terenima KK Železničar, održaće se ova manifestacija koja će imati izuzetan line-up

EDIT: Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, Festival PRIČA se pomera i održaće se od 21. do 24. septembra!

Od 15.-18. juna 2023. godine, održaće se 8. put Festival PRiČA u centru Čačka, na terenima KK Železničar.

Poznata je stvar da se na Želovom igrao najbolji basket u staroj Jugoslaviji. Osim što se igrao basket, na Želovom se učio život i svirao rokenrol.

U godini kada je grad Čačak Prestonica kulture, festival će 3 dana predstavljati rokenrol, a četvrti dan je  predvidjen za publiku koja je naklonjena modernijem zvuku. 

Organizatori su se potrudili da angažuju što više čačanskih muzičara. To je bio jako težak posao s obzirom da čačanska rok scena u ovom trenutku praktično ne postoji pa je Uložen veliki napor da se ljudi okupe, a pozvani su i  sugradjani, koji sviraju u bendovima u drugim gradovima. Tako da će i pored mnogo gostiju sa strane, ovo ipak biti jedna prava čačanska Priča.

Biće tu gostiju iz Slovenije, Hrvatske i Istre pa će, u tom smislu, iz Ljubljane doći Djura sa svojim bendom BOMBAJ ŠTAMPA. Po prvi put će u Čačku odsvirati svoje hitove: Kad si kupim mali motorin, Često poželim, Kako trese, lupa, udara, Bolje letim sam i mnoge druge i to će biti zajednička proslava 40 godina benda. Očekuje se spektakularan nastup!

 

Đura i Bombaj Štampa, Foto: Festival PRIČA promo

 

Takodje iz Ljubljane stiže KING FOO, alternativna rok grupa. Njihovi nastupi važe za intenzivne i divlje. Vokal je prelepa Aleksandra, finalistkinja muzičkog takmičenja Ja imam talenat. Više puta je nastupala u Srpskom pabu, a sada prvi put na Priči sa bendom uz bubnjara Rok Golob, koji je multi-instrumentalista, kompozitor i producent. Njegova muzika obuhvata širok spektar žanrova.

.Iz Rijeke stiže rok atrakcija WHITEHEADS

Mudre “bele glave” pomešale iskustvo i mladost, pa napravile bend sa vanvremenskom muzikom.  U bendu imaju istaknutu beogradsku pijanistkinju Anu Mihailović, a njena veza sa Čačkom je preko oca Radomira Mihailovića. 

Mladi i perspektivni bend RASKID 13  dolazi  iz Pančeva, a frontmen je Čačanin Konstantin Nešovanović, nekadašnji član benda RNDM.

Od čačanskih izvodjača nastupiće i kantautor Nikola Radović. Prve nastupe beleži u bendu Okuražator. Izdao je jedan autorski album sa bendom R’umors, a ovog puta nastupiće sa novim bendom u kome sviraju Janko Ćirković na gitari i Lazar Stefanović na bas gitari, obojica članovi čuvenog čačanskog benda Za Dž i legendarni bubnjar sa velikim medjunarodnim iskustvom Goran Čekerevac  Chonto.

Takodje iz Čačka, grupa starijih, old school muzičara okupljenih u bendu “Ružičasti Slonovi”.

Čačanski rok bend čiji zvuk krase obeležja pravog starog šumadijskog roka i očigledan uticaj grupa kao što su Smak, YU grupa, Osvajači, Krvna grupa itd.  Imaju 2 albuma: “Vozovi “ i “Provincija uzvraća udarac”. Pesme na festivalu izvode u trenutnom sastavu:

Za bubnjevima Zoran Zoff Cvetić, bivši bubnjar stare čačanske grupe Biska, kao i poznate kragujevačke grupe Ljubav i mržnja; bas gitaru svira Bojan Ljiljak Mrki, za ritam gitaru je zadužen Danko Popović; solo gitara i vokal: Nebojša Milutinović Mita (Moondance).

Pravo osveženje ovogodišnje Priče je AERODROM , zagrebački bend, koji predvodi legendarni Jurica Padjen. Aerodrom je jedan od najpopularnijih bendova osamdesetih godina XX veka na ovim prostorima. Prvi put će nastupiti u ovom gradu i odsvirati svoje legendarne hitove: Fratello, Što si u kavu stavila, Obična ljubavna pesma, Stavi pravu stvar na pravo mesto i mnoge druge.

 

Jurica Pađen, Aerodrom, Foto: Festival PRIČA promo

 

Nakon 7 godina, ponovo na Priču dolazi jedan od najpopularnijih beogradskih muzičara Djule sa svojim bendom VAN GOGH, Iz Gornjeg Milanovca dolazi  kultni i definitivno najomiljeniji bend čačanske publike BJESOVI.

Pank - rok bend iz Kruševca CRVENI KARTON poznat je po svojim žestokim nastupima. Očekujemo divlju i beskompromisnu svirku.

Apsolutni kraljevi grandž scene SHARKS, SNAKES & PLANES razneće scenu svojim energičnim nastupom.

Po prvi put će na festivalu PRiČA nastupiti “ARIGO SAKI”. Frontmen Aleksandar Karadžić je gitarista i osnivač beogradskog benda Blaža i Kljunovi. U junu će čačanskoj publici predstaviti svoj album prvenac “Da li te stvarno zanima”, na kome ima 10 autorskih pesama sa romantičnom tematikom. 

ZOE KIDA je dugogodišnji član i osnovač benda “Zemlja Gruva”, a na Priči će predstaviti svoj solo projekat “Žena dete”. Zoe je kompletan autor, tekstopisac, autor muzike i interpretator. 

Čuveni dvojac sa juga Srbije STEREO BANANA donosi “Niške strasti” i širok spektar gradskih tema, kroz šaljive teksove i mešavinu različitih muzičkih pravaca (hip-hop, rege, brejkbit, fank…)

ROK APOTEKA donosi lek za dušu u vidu rokenrola direktno iz Novog Sada. Iako se nadaju da za vreme festivala neće padati kiša, organizatori će raširiti njihov “Kišobran za snove”.

Alternativni rok bend iz Arandjelovca LUSTERI toliko često sviraju  u Čačku da su postali rezidenti kluba Srpski pab. 

Beogradski SKA bend SAMOSTALNI REFERENTI se vraćaju u Čačak sa novim abumom, koji je sniman pet godina i predstavlja omaž godinama koje su pojeli SKAkavci. Predstaviće novi album “Nikad sam, uvek sasvim sam” koji je miks prepoznatljivog zvuka “Referenata” i par muzičkih eksperimenata sa uvek direktnim tekstovima. 

I na kraju, organizatori  s ponosom predstavljaju mladi beogradski bend VREME ČUDA.

Stvaraju i sviraju autorsku muziku, ali slede najbolje primere od 70-ih godina i zlatnog doba rokenrola do nekih savremenih bendova.

Organizatori ovog festivala sa zaista izuzetnim line-upom kažu:
"Potrudili smo se da napravimo program sa raznolikim žanrovskim sadržajem i da dovedemo što više izvodjača, koji dugo nisu nastupali pred čačanskom publikom, a kao i svake godine ugostićemo i nekoliko bendova, koji po prvi put imaju nastup u Čačku i pored duge i grandiozne karijere.

Imamo jako dobar line up za 2023. čak 18 bendova, od toga 4 inostranih, plus 6 dj-eva i  očekujemo rekordnu posećenost. 

Ponosni smo što je Čačak prva Nacionalna prestonica kulture i što je festival PRiČA deo tog projekta."

Mi, po našem izboru, ilustrujemo ovaj događaj pesmom Stereo banane, jednog od učesnika Festivala PRIČA i njihovom pesmom Pričaju da kidamo.

Korisnici
Logovanje korisnika