Cittanova Blues Festival slavit će blues glazbu i kulturu sa najboljim blues glazbenicima iz cijelog svijeta

Baba Sissoko na Cittanova Blues Festival donosi mediteranski blues sa afričkim nijansama dok Zoran Čalić Band dolazi sa električnim bluesom 21. stoljeća   

Nakon prethodno najavljenih headlinera ovogodišnjeg Cittanova Blues Festivala, Philipa Sayca, neizmjerno talentiranog gitarista i pjevača sa zadivljujućim rock/blues stilom, koji će na festivalu nastupiti 30. lipnja u sklopu europske turneje, te Vlatka Stefanovskog, jednog od najutjecajnijih, najinovativnijih i najcjenjenijih gitarista, koji će sa svojim triom nastupiti dan kasnije, 1. srpnja, organizatori najavljuju, da na drugo izdanje festivala u Novigrad dolaze Baba Sissoko & Mediterranean Blues i Zoran Čalić Band.

Dan ranije, 30. lipnja, električni blues zvuk 21. stolječa na novigradski trg donosi Zoran Čalić Band. Uz Zorana Čalića (vokal, gitara) grupu čine Jernej Andrejaš (bas) i Benjamin Kovač (bubnjevi).

 

Zoran Čalić Band, Foto: Marko Alpner, Dizajn: Toni Buršić

 

Zoran Čalić je glazbenik i gitarist rođen u Vinkovcima, koji je sa 16 godina osnovao svoj prvi bend i time postaje dio alternativnog rock'n'roll pokreta i vinkovačke glazbene scene koja je u to vrijeme bila bogata zanimljivim bendovima različitih vrsta i žanrova. Početkom devedesetih u Zagrebu upoznaje Gorana Bareta i pridružuje se grupi Majke. Iste godine snima (sada već legendarni) drugi album Majki Razdor, u kojem Čalić zajedno s Baretom gradi sonični tj. glazbeni dio priče. Ulaskom u Majke, Čalić – Bare postaju autorski dvojac, a u tom spoju nastaju i izdaju se svi ostali albumi grupe Majke. Čalić 2013. godine prestaje s radom u grupi Majke i kreće na vlastiti glazbeni put. Prvi samostalni album U moru i plamenu objavio je 2016. godine u izdanju izdavačke kuće Dancing Bear te ga je promovirao diljem Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije. U vrijeme globalne pandemije počeo je pisati nove pjesme za album koji se očekuje krajem 2023. godine, dok će najavni singl albuma biti objavljen krajem svibnja 2023. godine. »Dogodila mi se promjena, ovaj period glazbenog izražavanja bi opisao kao 'vraćanje korijenima'. Oduvijek mi je bila želja okušat se u triu. Još od samog početka mog glazbenog puta, trio kao postava grupe, predstavlja mi određeni ideal ali i izazov, gdje nema ničeg suvišnog i gdje sva trojica doprinosimo svojevrsnom električnom blues zvuku 21. stoljeća, nešto kao Jimi Hendrix Experience, Jeff Beck Group, Cream, ZZ Top«, kaže Zoran Čalić.
O Cittanova Blues Festivalu

Drugi Cittanova Blues Festival održati će se od 28. lipnja do 1. srpnja 2023. u Novigradu. Ulaz je besplatan.

Nakon nezaboravnog prvog Cittanova Blues, koji je Novigrad postavio na svjetsku mapu blues festivala, ove godine dolazi još veći i duži blues spektakl. Novigrad se krajem lipnja pretvara u blues grad, a uz svjetske izvođače iz Kanade/USA, Malija, Sjeverne Makedonije i Hrvatske donosi i bogat prateći program.

Osim nastupa vrhunskih svjetskih i domaćih blues izvođača na velikoj pozornici novigradskog glavnog trga koncerti će se održavati i na drugim lokacijama tjekom dana. Tako ćete moći uživati u jutarnjoj kavi uz Blues Morning Coffee i ranovečernjim aperitivom uz Sunset Blues, a poslije službenog koncertnog djela svake večeri održavati će se jam session u 9 Pub-Devetka.

Ove godine premijerno će se održati blues challenge za bendove i izvođače na početku karijere, projekcije blues dokumentaraca, prezentacija glazbenih instrumenata, radionice, prodajna izložba ručno rađenih glazbenih gadgeta, a takozvani Blues Train povest će vas po lokalnim vinarijama. (Info: promo)

Pokrovitelji festivala su Grad Novigrad, turistička zajednica Grada Novigrad i novigradski poduzetnici i poduzetnice.  

 

 

Korisnici
Logovanje korisnika