Skini App MUZZIK FM - Gledaj, Glasaj, Slušaj

Tri najveća big benda iz regiona u okviru projekta JUMBO BIG BAND

3. oktobra 2023. MTS dvorana Beograd

5. oktobra 2023. Dvorana Lisinski Zagreb

7. oktobra 2023.u Gallus dvorani Cankarjevog doma, Ljubljana

U okviru projekta „Jumbo Big Band“, u dvorani MTS-a u Beogradu, scenu će podijeliti tri velika benda - Džez orkestar Hrvatske radiotelevizije, Big Bend Radio-televizije Slovenije i Big Bend Radio-televizije Srbije uz dirigenta Žigija Fajgla. Taj koncert biće održan 3. oktobra, sa početkom u 20 časova. Posle toga slede koncerti: 5. oktobra 2023. Dvorana Lisinski Zagreb i 7. oktobra 2023.u Gallus dvorani Cankarjevog doma, Ljubljana

Vođeni idejom o zajedničkom muziciranju, po ugledu na historijski susret ranih šezdesetih godina orkestara Kauta Bejzija (Count Basie Orchestra) i Đuke Elingtona (Duke Ellington Orchestra), godine 1989. održan je prvi susret „Jumbo Big Band-a“ na kome su se po prvi put u historiji na istoj bini našla tri najveća velika benda regiona - Džez orkestar Radio-televizije Beograd, Džez orkestar Radio-televizije Ljubljana i Plesni orkestar Radio-televizije Zagreb, svirajući zajedno djela napisana posebno za tu priliku.

Posle velikog uspeha u sva tri grada gde su izvedeni koncerti (Beograd, Zagreb, Ljubljana) raspad nekadašnjih zajedničkih zemalja odložili su novi „jumbo“ susret za skoro tri decenije. Godine planiranja i dogovaranja kolega iz sva tri ansambla o ponovnom zajedničkom projektu napokon su urodile plodom, i na inicijativu Big Benda RTS i Novosadskog jazz festivala, 2018. godine održan je novi zajednički nastup u okviru Novosadskog jazz festivala. Taj vanserijski muzički događaj i dirljivi drugarski susret bio je i neka vrsta uvoda u ovogodišnji „Jumbo Big Band“ projekat.

Publika čeka novi repertoar pripremljen od strane vodećih aranžera iz sva tri ansambla, koji će predstaviti moć i lepotu big bend zvuka, ali i raznolikost i izuzetnu veštinu vrhunskih džez muzičara, članova ovih prestižnih orkestara iz regiona.

Korisnici
Logovanje korisnika