„Velika žena" je povratak grupe Lira Vega posle sedam godina

Najava albuma „Posledice rada I“ za kraj novembra

 

Sedam godina od izlaska albuma „Duhovi" Lira Vega objavljuje novi singl i video i najavljuje album u dva toma i promotivne koncerte. Singl „Velika žena“ najavljuje četvrti studijski album za andergraund ikone Beograda, „Posledice rada I“. Pesma je dostupna na svim digitalnim platformama i bandcampu, a video pogledajte na zvaničnom YouTube kanalu grupe.

Muziku, tekst i aranžman za "Veliku ženu" potpisuju članovi benda - Zoja Borovčanin i Vladimir Đorđević, dok na kontra-čineli gostuje Radeta Vulić (Popečitelji, Disciplin A Kitschme, Svemirci). Pesma, kao i ostatak albuma, snimana je u studiju „Teslino detinjstvo“, za snimanje i produkciju bio je zadužen saradnik grupe Boris Mladenović, dok je mastering radio Radan Đorđević Rahmanee. Perkusije su snimane u Hill River Studiju.

 

Lira Vega, Foto: Aleksandar Dragičević

 

Singl „Velika žena“ prati spot, sniman od septembra do novembra 2021. godine u prostoru Kulturnog Centra Grad u Beogradu. Snimatelj i montažer spota je Nikola Vrzić, maske i inicijalna ideja – Ljudmila Stratimirović, art direkcija Pozorište šešira. U spotu se pojavljuju Aleksandra i Ljudmila Stratimirović, kao i Olga Dimitrijević u ulozi velike žene.

Grupa Lira Vega nastala je 1998. godine kao deo alternativne pozorišne trupe „Pozorište Šešira". Prvi album „Lira Vega” objavljuje PGP RTS 2004. godine. Od drugog albuma „Sreća i ljubav”(Beopolis, 2008) grupa počinje eksperimentisanje sa sintisajzerima i ritam mašinama, a „Duhovi” (Lampshade, 2015) predstavljaju kraj jednog ciklusa i definisanje novog umetničkog izraza autorskog tandema Borovčanin - Đorđević. Elektronski instumenti (Roland TR-808, Juno 60/106) domininiraju, ali su prepoznatljiva Vlacina gitara i Zojin vokal i dalje okosnice zvuka. Novi album „Posledice rada” izlazi u istom sastavu, sačinjen je od dva dela, a čini se da minimalizam Zojinih stihova, zavodljiva igra sintova i ritam mašine, diskretne perkusije i Vlacina gitara sada zvuče i katarzično i plesno i zavodljivo i moderno u isto vreme.

Album "Posledice rada I" biće objavljen krajem novembra, a prvi promotivni koncerti održaće se sredinom decembra u Beogradu i Novom Sadu.

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika