Odlazak jednog od najvećih gitarista ikad

Ceo muzički svet širom planete oprašta se od velikana gitare

 

Geoffrey Arnold Beck (24. jun 1944. — 10. januar 2023.) je bio engleski rock gitarista koji je postao poznat sa grupom Yardbirds, a zatim je predvodio grupe Jeff Beck Group i Beck, Bogert & Appice.

Godine 1975. prelazi na uglavnom instrumentalni stil sa fokusom na inovativnom zvuku, a njegovi snimci obuhvataju žanrove od blues rocka, hard rocka, jazz fuzije i mešavine gitarskog rocka i elektronike.

Beck je bio rangiran u prvih pet na listi 100 najvećih gitarista Roling Stouna i drugih časopisa.

Često su ga nazivali „gitaristom gitarista“.

Rolling Stone ga je opisao kao "jednog od najuticajnijih gitarista u rocku".

 

Jeff Beck u Sava centru 2010. godine, Foto: Maja Jovanovic

 

Iako je snimio dva hit albuma (1975. i 1976.) kao solo, Beck nije uspostavio niti održao komercijalni uspeh mnogih njegovih savremenika i kolega iz benda. Snimao je sa mnogim umetnicima.

Beck je jedan od onih koje su podjednako cenili i kolege muzičari i kritika i slušaoci.  Dobio je nagradu Grammy nagradu za najbolje rock instrumentalno izvođenje šest puta i jednom za najbolje pop instrumentalno izvođenje. Godine 2014. dobio je nagradu "Ivor Novello" britanske Akademije za izuzetan doprinos britanskoj muzici. Dva puta je primljen u Rock and Roll Hall of Fame: kao član Yardbirdsa (1992) i kao solo umetnik (2009).

"Zanimala me električna gitara i pre nego što sam znao razliku između električne i akustične. Električna gitara je izgledala kao potpuno fascinantna drvena daska sa dugmadima i prekidačima na njoj. Sve što sam znao je da moram da je imam" izjavio je svojevremeno Jeff.

Između svih ostalih zanimljivosti u njegovom životu, stoji i podatak da se pojavio u kultnom filmu Antonionija, Blow Up, i to kao član Yardbirdsa koji lomi gitaru.

Evo Beckovog izvođenja "She's A Woman" (Live) u BBC emisiji  'Sing The Beatles'

 

 

Jedna od njegovih poslednjih saradnji je album koji je snimio sa filmskom zvezdom i  muzičarem Johnnyjem Deppom  pod nazivom "18". Album je objavljen  15. jula 2022. za Rhino Records, i to je Bekov poslednji studijski album.

Ovaj veliki gitarista ožaljen je širom planete kao jedan od najcenjenijih instrumentalista ikada i verovatno nema kolege muzičara koji nije na svoje društvene mreže postavio reči oproštaja sa ovim velikanom gitare, uključujući i našeg gitarskog vrtuoza, Vlatka Stefanovskog.

Mi smo imali sreću da ga uživo gledamo i slušamo u Beogradu 7. jula 2010. godine u Sava Centru na fantastičnom koncertu i to ćemo pamtiti zauvek, a ovde se opraštamo od njega snimkom iz dvorane Hollywood Bowl iz 2016. godine i njegovog čuvenog izvođenja Beck's Bolero.

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika