BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL: „BEZ GRANICA” U 2018!

Pod sloganom „Bez granica”, od 25. do 29. oktobra 2018. sa velikim uspehom održan je 34. Beogradski džez festival u organizaciji i produkciji Doma omladine Beograda.

Srbija je tih dana bila centar sveta kad je u pitanju vrhunska muzika: umetnici iz Evrope, Azije, Australije i obe Amerike našli su se u Beogradu da prirede neke od najboljih koncerata koje savremeni džez može da pruži!
Beogradski džez festival se već godinama ističe kao vrhunski evropski umetnički događaj i vodeći regionalni festival po rejtingu i relevantnosti džezera koje dovodi, bez kompromisa i mešanja sa zabavnim žanrovima. Tokom pet redovnih i jednog uvodnog dana, domaća publika i sve brojniji posetioci iz inostranstva imali su priliku da čuju ukupno 25 sastava sa 124 umetnika iz 22 zemlje. Sa posećenošću od preko 90% kapaciteta, festival je prevazišao sva izdanja od obnavljanja 2005. godine. Pored punih sala Doma omladine kao centralnog festivalskog prostora, dva uspešna programa sa četiri koncerta održana su u Kombank dvorani. Drugi program RTS direktno je prenosio koncert Big Benda RTS sa legendarnim trubačem Bobijem Šuom, povodom sedamdeset godina od osnivanja našeg proslavljenog orkestra. Beogradski džez festival ove godine je pratilo preko stotinu akreditovanih novinara, među kojima 25 inostranih, iz 16 zemalja sveta, a podržao ga je 41 medijski prijatelj.
Najsnažniji utisak 34. Beogradskog džez festivala svakako je ostavila izuzetna programska selekcija čija je osnovna poruka sadržana u sloganu „Bez granica / No Limits” – uživo prikazujući globalizaciju džeza kao nezaustavljiv, pozitivan proces u kome i umetnici iz Srbije imaju svoje mesto. Stilska i žanrovska raznolikost autora koji su gostovali ponudila nam je relevantan presek najboljeg od modernog džeza, a kao događaji za pamćenje ostaće zapisani nastupi kvinteta Kurta Elinga (SAD), kvinteta Enrika Rave sa Džoom Lovanom kao specijalnim gostom (Italija/SAD), vokalistkinje Jun Sun Na (Južna Koreja), pijaniste Čuča Valdesa sa projektom Jazz Batá (Kuba), kao i avangardni program u sali Amerikana Doma omladine.
[caption id="attachment_2851" align="alignnone" width="1024"] FISH IN OIL & MARC RIBOT, JAZZ FESTIVAL,DOM OMLADINE BEOGRADA. 25.10.2018.FOTO;Stanislav Milojkovic[/caption]
 
Beogradski džez festival se već godinama sistematski bavi promocijom domaćeg džez stvaralaštva u svetu, ali se trudi da bude i platforma za podršku srpskim džez umetnicima između dva festivala. Za svečano otvaranje tradicionalno je upriličena jedna originalna domaća produkcija: počasno mesto imao je ovog puta kvintet Fish in Oil, koji je na festivalu promovisao novi album i ugostio čuvenog američkog gitaristu Marka Riboa. U skladu sa tradicijom koju smo uspostavili poslednjih godina, festival je zatvoren koncertom odabranih novih snaga srpskog džeza. Ovoga puta publici i predstavnicima inostranih medija svoj talenat predstavili su: Irena Karamarković, Uroš Spasojević Project i Uglješa Novaković Quintet. Tako je još jednom našoj džez sceni dat podsticaj u susretu sa svetom, na našem međunarodno najpriznatijem džez festivalu.
[caption id="attachment_2853" align="alignnone" width="1024"] UGLJESA NOVAKOVIC QUINTET, JAZZ FESTIVAL, DOM OMLADINE BEOGRADA,29.10.2018., FOTO:Stanislav Milojkovic[/caption]
Poseban programski deo Beogradskog džez festivala bili su konferencijski sadržaji, tribine sa gostima iz celog sveta, koje su problematizovale mnoga aktuelna pitanja savremene džez scene, a posebno nove umetničke i poslovne načine razmišljanja u digitalnom okruženju. Edukativni segment nije izostao, pa su studentima i učenicima džez odseka FMU i SMŠ „Stanković” upriličene radionice sa svim najvećim imenima festivala, kao i nastupi pred publikom.
[caption id="attachment_2852" align="alignnone" width="1024"] ENRICO RAVA QUINTET & JOE LOVANO, JAZZ FESTIVAL,KOMBANK DVORANA,29.10.2018. FOTO:Stanislav Milojkovic[/caption]
Pokrovitelji Beogradskog džez festivala tradicionalno su Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Ove godine prijatelji BDŽF bili su Erste Banka, Staropramen, Hotel Hilton, Air Serbia, SOKOJ, Schweppes, Kafeterija i Raj Voda. Festival su podržali Ambasada SAD, Ambasada Južne Koreje, Ambasada Kanade, Ambasada Portugala i Institut Kamoeš, Ambasada Španije i Institut Servantes, Gete Institut, Italijanski institut za kulturu, Ambasada Izraela, Ambasada Brazila, Ambasada Kraljevine Norveške, Austrijski kulturni forum, Collegium Hungaricum Beograd, Ambasada Australije, SMŠ „Stanković”, FMU, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije, Hotel Park, Hotel Crowne Plaza i Alma Quattro.
Beogradski džez festival, kao manifestacija od posebnog značaja za Grad Beograd i članica Evropske džez mreže (Europe Jazz Network), ugledan međunarodni svetski muzički događaj i autentični brend u kulturi, kakvog nemaju sve metropole Evrope, nastavlja misiju upoznavanja publike sa vrhunskim dostignućima u savremenom džezu. Pripreme za jubilarno, 35. izdanje Beogradskog džez festivala su uveliko počele!

Autor vijesti

Korisnici
Logovanje korisnika