Skini App MUZZIK FM - Gledaj, Glasaj, Slušaj

EROS RAMAZZOTTI: „Fudbal je muzika“

Još kao detetu, dve stvari su u njegovom životu igrale veliku ulogu – muzika i fudbal. Iako je muzika prevagnula i ceo svet ga prepoznaje kao jednog od najpoznatijih italijanskih pevača, lopta se i dalje „vrti“ u svakodnevici Erosa Ramazzottija, možda i više nego što mislite...

Eros Walter Luciano Ramazzotti je italijanski muzičar i pevač. Rođen je 28. oktobra 1963.godine, u Rimu. U italiji. U zemlji u kojoj „svi najbolje znaju kako koji tim treba da igra“ i u kojoj su svi treneri i selektori.

Ako si Italijan, fudbal ti je u krvi. Fudbal i muzika – to je sve što je važno jednom Italijanu!“ izjavio je Eros svojevremeno, kroz osmeh, kada su ga upitali koliko mu je ovaj sport važan: „U ovoj zemlji fudbal je uvek bio najlakši način da pobegnete od svakodnevnih problema.“ Stoga nije ni čudno što je još kao dečak razvio veliku ljubav prema ovom sportu. Zavoleo je loptu pre gitare, iako je svoj prvi instrument dobio već sa sedam godina. Godinama kasnije i sam je priznao da su fudbal i muzika jedine dve stvari koje su ga zanimale kada je bio mlad.

Talenat, ljubav, trud i neosporna harizma odveli su Erosa na put o kojem je i sanjao, put jedne prave muzičke zvezde koji sada traje već nekoliko decenija. Njegovo ime i prezime postali su sinonim za kvalitetnu italijansku pop muziku i gotovo da nema dela sveta u kojem se ne vrti bar jedan njegov hit. Ali šta je ono što Eros radi kada odmara od studija i turneja? „Kupio sam mnogo dobrih knjiga koje nikad nisam pročitao... jer uvek radije izaberem da odgledam na TV-u neku fudbalsku utakmicu.

Ovaj pasionirani navijač Juventusa i sam je mnogo puta izlazio na teren da pokaže šta zna, kao napadač italijanske „muzičke reprezentacije“ koja je krajem osamdesetih organizovala veliki broj humanitarnih mečeva širom Italije.  „Imao sam običaj da priđem sa leve strane a onda uletim u sredinu, da bih mogao da šutiram desnom nogom, koje su golmani protivničkog tima počeli da se plaše“, kaže Eros, koji umeo tada da da neke dobre golove:

https://www.youtube.com/watch?v=553lviDFc0U

Iako ovaj period pamti kao veoma lep i zabavan, sada sam retko igra fudbal ali ume da inspiriše neke od najboljih igrača sveta. Kada se pre nekoliko godina pojavio na treningu Barselone, susreo se i sa neprevaziđenim Messijem i dao mu težak zadatak, da da go iz praktično nemogućeg ugla sa loptom koja se nalazi daleko iza zamišljene linije. Messi je, naravno – uspeo, a evo i kako:

https://www.youtube.com/watch?v=pDjEfAb7ktI

Muzičar ili melodija traju večno, kao i neki momenti u fudbalu“ rekao je Eros svojevremeno kada je u Cirihu posetio sedište FIFA i sa njima porazgovarao o sličnostima između svoje dve velike ljubavi: „Muzika i fudbal spajaju ljude

Pred press konferenciju na kojoj je najavio aktuelnu „Vita Ce N'e“ turneju pojavio se sa fudbalskom loptom. Zavrteo se na mrežama i video u kojem „igra“ i na samoj bini na ovoj turneji.  A nedavno je na koncertu u Torinu odao poštu i jednom od najvećih. Torino je zaplakao kada se, pre nego što je otpevao „Stella Gemella“, prisetio kapitena Fiorentine Davida Astoria koji je iznenada preminuo 2018.godine.

Pitali su ga jednom kojom bi svojom pesmom opisao fudbal. „Musica è. Jer fudbal je muzika“ bio je njegov odgovor. A mi ćemo ga, prvom prilikom, pitati koji fudbalski tim i koji igrači najviše zaslužuju njegovo poštovanje u Srbiji. U zemlji u kojoj su, kao i u njegovoj, svi zaljubljeni u „najvažniju sporednu stvar na svetu“.

 Erosa Ramazzottija gledamo u Beogradu, u Štark Areni, 24.septembra. Ulaznice za ovaj koncert u prodaji su putem Ticketvision-a i online na www.tickets.rs.

Autor vijesti

Korisnici
Logovanje korisnika