Završen prvi festival svesnosti i intimnosti na Adi Bojani

Otvarajem ulice Ljepote poroka u samom srcu Ade Bojane, zatvoren je ADA Divine Awakening

EXIT je, vođen idejom da se obeleži mesto na kojem je nastao film koji je itekako skrenuo pažnju na položaj žene u društvu, na zatvaranju Ada Divine Awakening festivala, održanog od 15. do 20. septembra, u rizortu FKK Ada Bojana otvorio ulicu „Ljepote poroka“ u kojoj je postavljena spomen ploča, na kojoj piše „Na ovom mestu 1985. godine sniman je kultni film „Lepota poroka’’, reditelja i scenariste Živka Nikolića, s Mirom Furlan u glavnoj ženskoj ulozi“. Jugoslovenska kinoteka je, u skladu sa svojim ovlašćenjima na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, 28. decembra 2016. godine proglasila sto srpskih igranih filmova (1911-1999) za kulturno dobro od velikog značaja. Na toj listi se nalazi i film ,,Lepota poroka".

„Kada smo otvarali F84 na Jahorini iskazali smo poštovanje prema sportskom nasleđu ovih prostora. Tada smo odali počast Zimskim olimpijskim igrama uz pomoć Bojana Križaja, koji je skijajući nosio Exitovu zastavu i upalio festivalski plamen originalnom olimpijskom bakljom iz Olimpijskog muzeja Sarajevo. Sada sam izuzetno ponosan što smo ovim odali počast kulturnom i filmskom nasleđu - jednom od najvećih filmova bivše Jugoslavije, koji na savršen način opisuje suštinu slobodarskog duha Ade Bojane. Siguran sam da, kao što je EXIT centralni festival u našoj grupaciji muzičkih festivala, da će ADA Divine Awakening postati jedan od najznačajnijih festivala ovog tipa na planeti“, izjavio je ovim povodom Dušan Kovačević, osnivač Exita.

Počast koju EXIT odaje kultnom filmu Živka Nikolića, realizovana je u dogovoru sa Petrom Nikolićem, sinom legendarnog reditelja. „Živko se bavio crnogorskim mentalitetom i položajem žene u društvu, hteo je da istakne mentalitetski i kulturološki problem Balkana. „Lepota poroka” je proizvod Živkovog doživljaja sveta, koji je bio vrlo dubok i promišljen jer objašnjava i neke sile i zakone i ovog prostora, ali i šire gledano, univerzuma”, pojasnio je Nikolić. Dodao je da smatra da festival može pustiti neke zrake koji će se širiti na više strana. „Možda će se na festivalu pronaći drugi način za rešavanje istog tog pitanja - koje je univerzalno ljudsko pitanje. Ovo je mesto na kojem je pojačano delovanje prirode, osećaj pripadanja planeti Zemlji, moru, pesku, vetru, suncu i zvezdama. To što Ada ima da pruži ljudima ne može ići mimo kontakta sa sobom i sa drugima, sa prirodom, sa izvornim i najčistijim oblicima našeg bića. Budućnost je u prirodnost.”, zaključio je Petar Nikolić.

Na ovaj način je posredno odata počast i Miri Furlan koja je briljirala u ovoj ulozi, a koja je poznata po svojim stavovima za koje se nije libila da ih iznosi javno, kao i na javno ukazivanje problema oko položaja žena u društvu: „I ja sam se, kao i sve žene građani, od detinjstva naučila da ne vidim prostačke poglede, da ne čujem ponižavajuće komentare, ne obazirem se na uvrede", svojevremeno je izjavila briljantna glumica.

ADA Divine Awakening retreat ukazao je na ključne probleme današnjice – sve veću usamljenost, otuđenost, a posebno sukobe u suštinskom povezivanju sa sobom i u partnerskim odnosima. Na jednoj od najlepših destinacija Evrope festival je okupio preko 40 vodećih svetskih stručnjaka i edukatora na polju partnerskih odnosa, seksualnosti i ličnog razvoja, kao i zvučna muzička imena iz regiona i sveta.

Tokom šest neverovatnih dana, održano je preko 80 radionica koje su tematski obuhvatile polja povećanja intimnosti sa sobom i partnerom, unapređenja seksualnog iskustva, dubljeg povezivanje sa sopstvenim telom, balansa ženske i muške energije, joga časove, meditacije uz zalazak sunca, ekstatički ples, koncerte i performanse… Na ADA Divine Awakening festivalu su gostovali neki od najuticajnijih edukatora i izvođača, kao što su Devi Mohan, Ohad Pele, Andrea Paige, Rachel Rickards, Lennart Hening, Buddhi Dana, i mnogi drugi, dok su neizostavan muzički program predvodili vrhunski svetski i regionalni izvođači, kao što su Božo Vrećo, Aklea Neon, Joshua Swahe, Praful, Tuulia, Zazo.

Autor vijesti Milica Ostojić

0 Komentari

Korisnici
Logovanje korisnika