Predstavljamo vam Skandinaviju!

Pet pesama ovogodišnje produkcije iz 5 severnih zemalja

1.  DANSKA: Benny Jamz, Gilli, Kesi - Ibiza ft. B.O.C

Benjamin Jacob Small Hein-Johnsen, poznat i kao Benni Jamz ili ponekad Hojer Øye je danski reper i producent. Bio je član grupe B.O.C. i Molotov Movement. Mešovitog je porekla od oca Danca i majke Jamajčanke. Njegovi albumi  su bili pod jakim uticajem politike i društvene kritike, a izdao je i album pod pseudonimom Hojer Øie (što znači visoke oči), izrazom koji koristi na danskom dok repuje. U saradnji s Gillijem, Kesijem i svojom bivšom grupom B.O.C. napravio je pesmu „Ibiza“ koja, za malo dansko tržište, ima neverovatan tiraž.

2. NORVEŠKA: Sigrid – Mirror - Ogledalo

Sigrid Solbakk Raabe, poznata samo kao Sigrid, norveška je pevačica i tekstopisac. 2017. objavila je svoj debi EP, Don't Kill My Vibe", a 2018. je osvojila BBC Music Sound Award. Godine 2020, Sigrid se pojavila sa obradom pesme Foo Fightersa Times Like These" za BBC Radio 1 Live Lounge, zajedno sa drugim izvođačima, poput Mabel, Dua Lipa i Rite Ore. Pesme, uključujući i ovu, „Mirror“, uglavnom najavljuje na svom Tik Tok nalogu i ima neverovatan broj pregleda i ogromu popularnost u rodnoj Norveškoj.

3. FINSKA: Portion Boys & Matti ja Teppo - Vauhti Kiihtyy - Ubrzavanje

Portion Boys je bend iz Suurojoki - Tampere koji je počeo sa radom 2010. godine. Prva pesma benda bila je „The Player’s Paradise“. Od 2021. na bend je veoma uticao novi solista AP Vuori. Oni imaju veliki broj pratilaca i fanova, sviraju muziku koja se svrstava u humor i dance a ovde imamo priliku da slušamo jednu od najnovijih njihovih pesama koja u prevodu znači otprilike „Ubrzavanje“.

4. ŠVEDSKA:  Zara Larsson - Right Here – Baš ovde

Trenutno najpoznatija i najprodavanija švedska pevačica, Zara Larsson sa 10 godina pobedila je na na njihovom popularnom takmičenju za decu Talang, švedsku verziju Got Talent formata. Larsson je 2012. godine potpisala ugovor sa izdavačkom kućom TEN Music Group i od tada njena karijera kreće da se zahuktava, ne stajući do današnjeg dana. Ovde slušamo Alokov remix Zarine pesme „Right Here“.

5. FARSKA OSTRVA: Eivør – Gullspunnin – Zlato koje se okreće

Eivør, farska pevačica i glumica, rođena i odrasla u Siðrugøti, imala je svoj prvi televizijski nastup sa 13 godina. Obzirom da su Farska ostrva deo Kraljevine Danske, muzika koju izvodi ova pevačica sluša se po celom kraljevstvu i ona ima zaista veliki broj poklonika.

Muziku Skandinavije kao i muziku iz svih kutaka sveta, možete slušati  (i gledati) na našem TV kanalu WWM (World Wide Music).

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika