Putovanje se nastavlja: Francuska!

Pridružite nam se u šetnji kroz novu produkciju francuske muzike raznih žanrova.

1. Juliette Armanet - Le dernier jour du disco 

Francuska pevačica, tekstopisac i autor muzike, Juliette Armanet ovih dana je svojim obožavaocima poklonila novi singl i video:  Poslednji dan disko kluba.

Svojevremeno nazvana „jednim od najdarovitijih francuskih autora nove generacije“, Juliette Armanet se vratila sa novim materijalima. Pevačica je objavila ovu numeru kao prvi singl sa novog albuma  pod nazivom „Bruler le feu“ – Zapaliti vatru. Na pitanje BFM TV -a, rekla je da se u ovoj pesmi može govoriti kao o  "svojevrsnoj srećnoj apokalipsi".  

Osvrćući se na protekli dugi period zatvorenosti zbog pandemije korona virusa, Juliette precizira: „Svi smo bili zatvoreni u nečemu, pa kad ponovo otvorimo vrata kaznionice, bacamo se na podijum - u svakom slučaju ja sam tako reagovala, to je bio moj refleks kao muzičara. Plešite, veselite se, neka telo pokaže da mu je dobro".

2. Booba – Variant

Elie Iaffa, poznatiji pod umetničkim imenom Booba, francuski je reper. Nakon kratkog staža kao break dancera početkom devedesetih, Booba se udružio sa svojim prijateljem Alijem kako bi oformio duo Lunatic i tu je ostvario priličan uspeh. Zatim je započeo vrtoglavu solo karijeru, prodavši više od 10 miliona diskova a takodje se smatra umetnikom koji je imao najviše legalnih downloada u istoriji Francuske muzike.

Booba je hvaljen zbog kvaliteta svojih ritmova, ali je često kritikovan zbog kontroverzne prirode tekstova koji su ih pratili. On je vlasnik rap izdavačke kuće Tallac Records i ima svoju liniju nakita.

3. POLO & PAN — Ani Kuni

Polo & Pan su francuski muzički duo koji čine Paul Armand-Delille (zvani Polocorp ili Polo) i Alekandre Grinszpan (zvani Peter Pan ili Pan). Njihov muzički stil uključuje mešavinu elektronske muzike pod uticajem tropskih zvukova i World Wide Music. Duo je objavio dva studijska albuma i nekoliko uspešnih EP -a. Singl „Ani Kuni“ njihova je najuspešnija pesma na top listama.

Ani Couni Chaouani (Arapaho: Ani’ku ne’chavu'nani) je tradicionalna indijanska himna i pesma poreklom iz plemena Arapaho koja živi u ravnicama Kolorada i Vajominga u Sjedinjenim Državama.

4. Naps - La kiffance - Radovanje (slang)

Nabil Arlabelek, poznatiji pod umetničkim imenom Naps, rodjen je u Marseju i francuski je reper alžirskog porekla. Dolazeći iz marsejskog predgrađa Air Bell, počeo je da repuje sa 15 godina. Tokom karijere je imao nekoliko bendova i veoma veliki broj sledbenika, posebno u brojnim zatvorenim, imigrantskim zajednicama u Francuskoj. Naps je objavio i sopstvene solo materijale, 6 albuma i sarađivao sa mnogim drugim reperima.

5. Christophe Maé - Y'a du soleil

I na kraju ove šetnje kroz Francusku, vesela i zabavna pesma  Y'a du soleil – Ima sunca, koju izvodi Christophe Martichon, poznatiji po svom umetničkom imenu Christophe Mae, francuski pop pevač. 

Mae je naučio da svira violinu sa pet godina, ali, posle saznanja da se razboleo od hroničnog poliartritisa, naučio je da svira gitaru. Izjavio je da je to bilo vreme kada je otkrio muziku Stevie Wondera, koja ga je inspirisala da počne da svira i usnu harmoniku.

Nedugo zatim saznaje za Boba Marleya kome, godinama kasnije, posvećuje pesmu: "Mon pere spirituel" – Moj duhovni otac. U jednom periodu svoje karijere proslavio se i ulogom brata kralja Luja XIV u mjuziklu "Le Roi Soleil", za koju je osvojio muzičku nagradu NRJ za otkriće godine.

Verujemo da će vam ova pesmica dugo ostati u ušima i da ćete je rado pevušiti.

Ove i mnoge druge spotove iz svih krajeva sveta možete da vidite i čujete na našem TV kanalu WWM - World Wide Muzzik!

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika