Putovanje po komšiluku: Bugarska nova muzika

Bićete apsolutno oduševljeni, ne sumnjamo!

Kopajući po impozantnoj zbirci muzike koja se emituje na našem WWM – World Wide Music TV kanalu, naišli smo na takve bisere muzike iz komšiluka, da oni zavređuju zaista posebnu pažnju.
Neki od njih su već etablirana imena u svetu, neki se tek probijaju na globalno tržište, a neki uživaju u svom statusu zvezda ili zvezda u usponu na domaćem terenu.

Kako bilo, ovde vam predstavljamo raznoliku i izuzetno kvalitetnu ponudu i nadamo se da ćemo vas zainteresovati da i sami potražite po You-Tube, Spotify i drugim platformama šta se novo dešava preko grane.

Krećemo:

1. „Керана и космонавтите” – Kerana i astronauti

Ona je jedna od zvezda u usponu na bugarskoj muzičkoj sceni, i s njom se većina ljubitelja muzike srela u „Glasu Bugarske“.

Baš kao pravo svetlosno telo, Kerana zrači sopstvenom kosmičkom silom - zrači odlučnošću, prepoznatljivim glasom, a njeno scensko prisustvo je zarazno. Međutim, teško je staviti muziku  mlade Julije Jordanove, koju njeni obožavaoci poznaju uglavnom kao Keranu iz „Kerane i kosmonauta“, u određene okvire.

Grupa, čija je Kerana pevačica, privlači svojim raznolikim repertoarom stilova, uključujući rock, jazz, funk, pa čak i hip-hop. I to nije slučajno - bend se sastoji od 6 različitih talenata, od kojih svaki dolazi sa drugog kraja muzičkog univerzuma. Na aranžmanima rade svi zajedno. Tekstovi pesama, za koje je zaslužna Žena -kosmos, puni su emocija, jer su inspirisani njenim ličnim životom, a najviše - problemima!

Predstavljamo ih pesmom Комедиантката - Komedijašica

2.  „hug or handshake”

Ko je znao da i dečaci stare? Ispostavilo se da ne samo da stare, već i nameravaju da učine neke izuzetne stvari.  Alumni studenti AUBG-a  Anton Georgiev i Petar Trifonov   poznati zajedno kao  „hug or handshake”, bugarski indie rock benda, upravo su objavili svoju drugu pesmu. Tek godinama nakon diplomiranja zajednički poznanik poslao je jednu od Antonovih pesama Petru, koji se već proslavio na muzičkoj sceni u Sofiji, u sastavu bendova poput Bears and Hunters, Dead man's hat i Homeovox.

„Bio sam zaista impresioniran, posebno njegovim glasom i stilskim izborima koje je napravio“, rekao je Petar. „Mogao bih reći da smo imali zajednički ukus za muziku, što je često znak i drugih zajedničkih vrednosti. Na sreću, pokazalo se da je to slučaj. Stupili smo u kontakt i ubrzo nakon toga počeli da pravimo demo." Ostalo je istorija.

Tako, iako se trenutno ne preporučuju zagrljaji niti rukovanje, nekoliko slušanja njihovih pesama  definitivno će vam ulepšati karantin ili dane bez zagrljaja i rukovanja.

Evo njihove pesme „Blaze of Sorry” kroz koju možete bolje da ih upoznate.

3.  „Jin Monic”

Jin Monic je jedan od najpopularnijih bugarskih indie rock bendova poslednjih godina, deo etikete „Homeovoxmusic ". Pet članova se ne definišu kao profesionalni muzičari, već kao grupa prijatelja koji dele zajedničku strast prema muzici. Izvodili su svoje karakteristične, pomalo melanholične pesme na festivalima kao što su Spirit of Burgas 2015., Wrong Fest, 2016., a bili su i na programu ovogodišnjeg Hills of Rock festivala u Plovdivu, koji je odložen za sledeću godinu, o čemu možete čitati OVDE.

Grupu čine Nikolaj Ivanov (vokal), Ivailo Vassilev (gitara, vokal), Boian Dechev (gitara), Đokić Stefanov (bas) i Georgi Ivanov (bubnjevi).

Pesma koju slušamo je „Black Beaches” iz juna ove godine.

4. „Stop the Schizo”

Dok smo se pitali kako da vam predstavimo njihov stil, videli smo da i oni razmišljaju o tome. Na kraju, oni  sebe  opisuju kao „avangardnu alternativu“ jer kombinuju različite struje iz alternativnog popa i roka „u pokušaju da nešto pronađu“.

Grupa je sastavila svoju slagalicu 2014. u Sofiji od članova nekoliko drugih poznatih bendova - Mental Architects, Balkanji, Cigaretta i Lovers of the Bomb. To su Decho Taralezhkov (vokal i gitara), Anton Velev (gitara), Vladimir Leviev (bas), Mihail Deliradev (bubnjevi) i Valia Barlev (klavijature i vokal).

Od tada su izdali dva mini albuma - Start (2016) i Extended Glorious Splendor (2018)

Bend je nedavno imao svoj mini-koncert „Stop The Schizo Live Session” na Youtube-u, u sa  pet izvedenih pesama, uključujući i njihov poslednji singl Dragoman, koji ima nekoliko remixa.

Evo „Dragomana” i za vas:

5.  Ivo Dimchev (kakav lik!)

Možda je na početku najbolje citirati najveće – o bugarskom kantautoru, performeru i gej ikoni, američki „New Yorker” piše:  „Ovaj queer izvođač je verovatno jedan od najvažnijih kantautora u Bugarskoj”.  

Aprila 2020. godine, otprilike mesec dana nakon prvog potpunog lock-downa zbog koronavirusa u Bugarskoj, kada su zatvoreni svi restorani i pozorišta i muzički prostori, umetnik i muzičar Ivo Dimčev objavio je poruku na svom Facebook profilu u kojoj je najavio da će na zahtev publike  izvoditi privatne performanse u stanovima i kućama u okolini Sofije i šire. „Ne želim da pevam na mreži“, napisao je. „Želim da pevam u domovima ljudi, u njihovim dnevnim sobama, dok sede na svojim sofama...”

U poslednjih nekoliko godina, Dimčev, otvoreno queer umetnik u relativno konzervativnoj i patrijarhalnoj zemlji, postao je jedan od najpoznatijih kantautora Bugarske. Kao izvođač, bez napora klizi između muškog i ženskog načina; njegov vokalni raspon je podjednako širok, prelazeći sa niskog baritona na sopran ukrašen vibratom. Njegovi obožavaoci ga upoređuju sa Freddiem Mercuryjem, Kate Bush i Annie Lennox, ali njegova najbliža paralela možda je pevačica Anohni, rođena u Engleskoj, ranije iz benda Antony and the Johnsons. Dimčeve pesme često teže drami i emocionalnom intenzitetu, provlačeći se kroz mračne kutke srca. On je prvoklasni tekstopisac, dubok i jasan, a podjednako se snalazi  i na engleskom i na bugarskom; takođe voli da ubacuje komade drugih jezika. S vremenom je njegov repertoar postao izrazito eklektičan, mešajući žanrove, oslanjajući se na Billie Holiday i Ninu Simone koliko i na savremeni ples i pop, da ne pominjemo operu, kabare, uspavanke, folklor, istočnjačke melodije i disko ritmove u galimatijas koji malo ko razume ali mnogi vole. Ove naizmenično bujne i melanholične pesme su definisale Dimčevovu slavu. Njegov najveći hit, „Banitsa“, veliča najpopularnije bugarsku pitu sa sirom, banicu. U videu, koji je na YouTube-u pregledan preko milion puta (ukupna bugarska populacija ima manje od sedam miliona) Dimchev i hip-hop umetnik 100 Kila, koji pevaju ovu pesmu, nose bizarne odevne predmete napravljene od sirovog testa.

Izvolite, poslužujemo vam ovde „Banitsu” ali obavezno pretražite You Tube i pogledajte, tj preslušajte druge stvari  od ovog apsolutno neverovatnog performera.

Muziku Bugarske, kao i muziku sa svih strana sveta, možete da slušate i gledate na našem TV kanalu WWM – World Wide Music.

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika