Leonard Cohen, sećanje

Na današnji dan, pre pet godina, otišao je na poslednje putovanje

Pet godina posle smrti Leonarda Cohena, pesnika, književnika i folk, rock i pop muzičara, sećamo ga se sa jednakom ljubavlju i pijetetom.

Leonard Norman Cohen rođen 21. septembra 1934. u Montrealu, Kvebek, Kanada a umro je u 82. godini života 7. novembra 2016. mirno, u snu, svojoj kući u Los Anđelesu. U njegovom rodnom gradu Montrealu gradske vlasti naložile su da se zastava tog dana spusti na pola koplja.

Karijera ovog izuzetno uticajnog pevača i tekstopisca trajala je skoro 50 godina.

„Bez premca u svojoj kreativnosti, pronicljivosti i osakaćenoj iskrenosti, Leonard Koen je bio pravi vizionar čiji će glas jako nedostajati“, napisao je Robert Kory, Koenov menadžer, povodom njegove smrti: „Bio sam blagosloven što sam ga nazvao prijateljem, a za mene da služenje tom smelom umetničkom duhu iz prve ruke, bila je privilegija i veliki dar. On ostavlja iza sebe nasleđe rada koje će doneti uvid, inspiraciju i isceljenje generacijama koje dolaze.”

Koenov duboki, hipnotizujući glas, zvuci gitare i prelepi prateći vokali oblikovali su pesme koje su se bavile ljubavlju i mržnjom, duhovnošću i seksom i, ratom i mirom, ekstazom i depresijom. Bio je jedan od retkih umetnika svoje generacije koji je doživeo ponovni ogromni uspeh u svojim kasnim godinama, izdavši poslednji album, You Want It Darker.

Odrastao kao Jevrejin a krenuo je putem zen-budizma.

Muzički magazin Rolling Stone pisao je povodom njegove smrti da je Koen bio crna eminencija u Panteonu izuzetno uticajnih pevača-pesnika koji se pojavljuju šezdesetih i početkom sedamdesetih. Samo je možda Bob Dilan izvršio dublji uticaj na svoju generaciju.

Slušamo ovde jednu od najdirljivijih i svakako najpopularnijih njegovih pesama, Dance Me To The End Of Love

A na kraju ovog sećanja, sa poslednjeg oproštajnog albuma You Want It Darker, - Traveling Light, Cohen kaže: „...Traveling light, it's au revoir, My once so bright, my fallen star, I'm running late, they'll close the bar, I used to play one mean guitar, I guess I'm just somebody who, Has given up on the me and you, I'm not alone, I've met a few, Traveling light' like we used to do...“

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika