Počast makedonskim umetnicima

Deo porodice Hadžimanov ovekovečen na muralu u Kavadarcima

Ovih dana je u makedonskom gradu Kavadarcima zvanično „otvoren“ mural čiji su autori Simona Mančeva i Nikola Ivanoski a na kome se nalaze, pored umetnika Gligora Meemerskog i doajena makedonske narodne pesme Nikole Badeva, publiciste Ivana Mazova - Klime i umetnici Petar Mazev i Simon Vemov kao i muzičari Vasil i Zafir Hadžimanov.

 

Mural je postavljen u okviru promocije „Kultura gradnje, slikarska kultura - murali za 30 godina nezavisnosti Makedonije" u Kavadarcima. Meemerski, Badev i još pet umetnika su naslikani na muralu u centru Kavadaraca, na zidu zgrade u kojoj se, između ostalog, nalaze Dom kulture „Ivan Mazov-Klime” i biblioteka „Fetkin”.

. Autor projekta 7 murala u 7 gradova Makedonije je Nenad Tonkin.

Tema murala je delatnost i dela istaknutih makedonskih autora iz oblasti stvaralaštva, kulture, umetnosti, književnosti, muzike, obrazovanja, sporta i  istaknutih ličnosti koje su  direktno doprinele razvoju Makedonije, ili su pomogle stvaranju i očuvanju kulturnog nasleđa.

Ovaj mural govori o značaju umetnika Kavadaraca na makedonskoj i međunarodnoj kulturnoj sceni i neophodnoj saradnji i komunikaciji između umetnika.

Interesantno je reći da su članovi porodice Hadžimanov koji se nalaze na muralu, Vasil i Zafir, samo deo talentovanog „klana“ Hažimanovih.

Naime, pored Vasila Hadžimanova starijeg, koji je iza sebe ostavio više od 5.000 zapisa makedonskih izvornih pesama, njegovog sina pevača, kompozitora i pesnika Zafira Hadžimanova, tu su i Zafirov sin, džez kompozitor i pijanista Vasil, koji je ime dobio po dedi kao i njegova kćerka Marta, pevačica.

Deo ove izuzetne porodice, koja nam je podarila vrsne umetnike, takođe su i sestre Senka, Zafirova supruga i majka Vasila mlađeg, nekad izuzetno popularna pevačica kao i Bisera, njena sestra, jedan od sigurno najboljih interpretatora zabavne muzike na ovim prostorima ikad.

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika