Pola veka albuma „Led Zeppelin IV“

Svet obeležava veliki jubilej u istoriji rock n' rolla!

 

Objavljen bez naslova, jak i nezaustavljiv – četvrti studijski album grupe Led Zeppelin poznatiji kao „Led Zeppelin IV”,  objavljen je pre 50 godina, 8. novembra 1971. godine.

„Led Zeppelin IV“ ostaje jedan od kreativno najuticajnijih, komercijalno najuspešnijih albuma u diskografiji benda ali i u istoriji rokenrol muzike. Ploča je objavljena u pravom trenutku i odjeknula je toliko snažno da se njeni uticaji i dalje osećaju i prepoznaju u stvaralaštvu generacija novih muzičara.

Bend je jesen i zimu tokom 1970. godine, proveo pišući i snimajući pesme za pomenuti album. Rane sesije u „Island“ studiju u  Londonu, kasnije su premeštene u seosku kuću „Headley Grange“ (Hempshire, England) čiji je enterijer za tu priliku prilagođen studijskim uslovima.

„Dok smo snimali treći album, mogao sam da zamislim da naredni snimamo u Hedley Grange. Tamo smo imali i kamion sa opremom za snimanje, to nam je bilo radno mesto na kom smo mogli u potpunosti da se skoncentrišemo na stvaranje muzike,“ priseća se Jimmy Page.

Page dalje navodi da su do četvrtog albuma kritike o izdanjima i koncertima benda bile podeljene naročito u Americi. Međutim, nakon objavljivanja „Led Zeppelin IV“ situacija se potpuno promenila i bend je odjednom bio hvaljen i hajpovan.

„Bilo je zanimljivo“, nastavlja Jimmy „objavljivati albume bez ikakvog obeležja ili informacije i videti kako će se prodavati.“

Album „Led ZeppelinIV“ je prodat u više od 37 miliona primeraka širom sveta.

Bend Led Zeppelin ostaje jedan od najuvaženijih pojava u čitavoj rokenrol istoriji.

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika