Belugini andjeli i demoni

Prvenac hrvatskog instrumentalnog benda!

"Beluga" je zagrebački bend nastao 2018. godine čiji muzičari još od devedesetih muziciraju u raznim grupama ("Analena"," Ha Det Bra", "Pepel Puh", "I Don’t Think So!", "Pitsome Pete" i mnogi drugi). Bend je na početku bio duo koji je uz pomoć efekata i loopera pravio svoje melodije, a nakon priključenja basiste Tomislava Turkovića počinje da dobija čvrst i solidiniji zvuk. Upotpunjenu video zapisima koje sami produciraju, "Beluga" je do sada svoju muziku prezentovala publici u nekoliko gradova Hrvatske a uskoro će imati priliku da sviraju i u Sloveniji. Svoj projekat „Oceans Apart“ su objavili za Geenger Records i izgleda da će ta saradnja da bude plodotvorna.

Ovaj njihov EP-a prvenac može da se podvede pod alternativni instrumental. Radi se o četiri pesme snimljene u vlastitom aranžmanu, a miks je radjen u studiju Green Hill s producentom Jelenkom Hodakom, poznatom po radu s Afion, Rebel Star i L.H.D.

Autori muzike Beluge su Dejan Jeličić (gitara, klavijature), Tomislav Turković – Lava (bas, elektronika) i Dubravko Dragojević – Zeta (bubanj, elektronika) i to jeste svojevrstan izazov jer se kroz melodije, efekte i celu audio-vizuelnu strukturu (bend koristi i video projekcije tokom svojih nastupa) slušaocima dočarava ono o čemu pesme govore.

Beluga u zvuku koristi uticaje alternativnog zvuka 80-ih, stoner rocka, pa čak i grungea. Stoga „Oceans Apart“ u svojih 30-ak minuta trajanja (pesme traju po 6, 7, 8 minuta) predstavlja zanimljiv materijal koji je vrlo lep za slušanje.

Osim kao bend, Beluga deluje i kao svojevrsni kreativni kolektiv, pa je tako Zet zadužen za snimanje zvuka benda, elektroniku i video, basista Lav za dizajn i art direkciju, a Dejan je vlasnik Pitsome brenda za štampu, pod čijim okriljem nastaju Belugine majice i ostali reklamni materijal.

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika