Nema više kraljice funka

Legendarna pevačica i ikona stila umrla je u 77. godini

Umrla je legendarna funk pevačica Betty Davis, prenosi Rolling Stone. Prema saopštenju za javnost, Davisova je preminuo u Homesteadu u Pensilvaniji. U saopštenju za javnost je takođe navedeno da je Betty rođena 26. jula 1944; ranije je prijavljeno da je godina rođenja ove muzičarke bila 1945. Beti Dejvis je imala 77 godina.

„Sa velikom tugom delim vest o smrti Betty Davis, multitalentovane, uticajne i pionirske rock zvezde, pevačice, tekstopisca i modne ikone“, rekla je njena dugogodišnja prijateljica Connie Portis u izjavi. „Najviše od svega, Betty je bila prijateljica, tetka, nećaka i voljena članica njene zajednice Homestead, Pensilvanija, i zajednice prijatelja i obožavalaca širom sveta. U vreme koje će biti objavljeno, odaćemo počast njenoj lepoj, smeloj i drskoj ličnosti. Danas negujemo sećanje na nju kao na slatku, promišljenu i zamišljenu osobu kakva je bila... Nema druge.”

Ploče Betty Davis bile su prepoznatljive zahvaljujući njenim divljim i otvoreno seksualnim vokalnim nastupima. Njen prvi album, jednostavnog imena „Betty Davis”, objavljen je 1973. Usledila je još dva: They Say I’m Differentiz 1974. i Nasty Gal iz 1975. godine. Pre nego što je njena muzička karijera krenula, Davis se udala za Milesa Davisa 1968. Par je ostao zajedno samo godinu dana, ali se pokazalo da je to bila uticajna veza za oboje. Upoznala ga je sa rok ikonama tog vremena, uključujući gitaristu Jimija Hendrixa. I ne samo da je Miles uključio Betty na naslovnicu svog albuma Filles de Kilimanjaro iz 1968. godine, već je album sadržao i pesmu „ Mademoiselle Mabry“, po njenom devojačkom prezimenu.

Rođena u Severnoj Karolini, Betty Mabry je završila nešto severnije u Pitsburgu, gde je provela detinjstvo. Na kraju se preselila u Njujork 1960-ih i procvetala na gradskoj umetničkoj sceni. Za svoj debi album, Davisova je radila sa basistom Larryjem Grahamom i bubnjarom Gregom Erricom (iz Sly and the Family Stone), klavijaturistom Merlom Saundersom i gitaristima Nealom Schonom i Douglasom Rodriguezom. Spora prodaja albuma ih je mučila i ona se polako povlačila iz priče. Sva tri albuma su kasnije ponovo izdata zajedno sa njenim ranim sesijama sa Milesom Davisom i ranije neobjavljenim LP iz 1976, „Crashin’ from Passion”.

Slušajte njene pesme, ona je bila i ostala avangardna zauvek, malo je bilo pevačica toliko talentovanih, toliko hrabrih i toliko drugačijih.

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika