Nagrada za životno delo Nišville festivala ide Beti Đorđević

Ovogodišnji jazz festival NIŠVILLE, jazz i soul pevačici dodeljuje specijalnu nagradu

Blagica Beti Đorđević, naša poznata jazz i soul pevačica, dobitnica je nagrade za životno delo koju Nišville jazz festival tradicionalno dodeljuje najistaknutijim srpskim muzičarima.

Nagrada će joj biti uručena tokom ovogodišnjeg Festivala, a ona će nastupiti na samom otvaranju..

Dosadašnju karijeru Beti Đorđević, dugu pet decenija, obeležili su hitovi “Počnimo ljubav ispočetka”, “Kraj moje tuge”, “O mladosti” i drugi.

Organizatori Nišvila navode da je njenu karijeru obeležilo i to što je odbijala da zarad popularnosti snima pesme sumnjivog umetničkog kvaliteta i da se prikloni trendovima.

Umesto snimanja novih pesama, velikih koncerata i gostovanja na televizijima, a sve to sa muzikom koju, kako sama kaže, ne oseća i lično ne prihvata, odabrala je da za probranu publiku u klubovima izvodi džez i soul program i upravo to joj je donelo takoreći kultni status kod poštovalaca kvalitetne muzike. Svako ko je makar jednom uživo čuo Beti Đorđević, mora se saglasiti da je reč o jednom od najboljih interpretatora džeza na ovim prostorima svih vremena - piše u saopštenju.

Ona je rođena 1946. godine u Kumanovu, a od svoje petnaeste godine živi u Beogradu, gde je završila srednju muzičku školu.

Na muzičku scenu kročila je krajem šezdesetih kao članica grupe koju je predvodio pevač i gitarista Slobodan Boba Đorđević, koji joj je kasnije postao i suprug.

Nastupala je u SSSR-u kao i u američkim klubovima u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj, a domaća publika upoznala je na nastupima u beogradskom hotelu Jugoslavija.

Osim „obične” publike koja je zbog Beti tamo dolazaila iz večeri u veče, slušali su je i ljudi iz diplomatskog kora, značajni domaći i strani umetnici, gosti Beograda, pa su njeni nastupi u ovom hotelu postali praktično obavezna destinacija u obilasku Beograda - navedeno je u saopštenju.

Beti je nastupala i na značajnim festivalima u Opatiji, Splitu i drugim mestima, a sa Biserom Veletanlić, Nadom Knežević i Bobom Stefanovićem snimila je pesme „Dan ljubavi” i „Ostavi sve”.

Objavila je desetak singlova, dva albuma i jedan kompilacijski album, a Rambo Amadeus za nju je napisao pesmu „Nema te”, koje su zajedno izveli na Beoviziji 2018. godine.

Za nju su specijalno pisali i aranžirali Zvonimir Skerl, Enco Lesić, Dejan Petković, Slobodan Marković, Vedran Božić, Marina Tucaković, Bora Đorđević i drugi.

Nišville će ove godine biti održan od 5. do 14. avgusta, a od 1. marta kompleti ulaznica su u prodaji po ceni od 2.500 dinara.

Evo jedne skoro nepoznate pesme Beti Đorđević neobičnog, romantičnog naziva - Kada je na planini umiralo leto, sa albuma pesama Žarka Petrovića: Sve Moje Jeseni Su Tužne.

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika