ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #25

Zlatne godine zapravo je projekat koji tumači kvalitetnu muziku na jedinstven način! U Domu Omladine će se u sklopu ovog ciklusa razgovora u petak, 11. marta od 18h tumačiti dva albuma

Predstavljamo neke od najvažnijih stranica i najboljih albuma popularne muzičke istorije! Ovoga puta se bavimo baštinom grandža, odnosno pločama koje su pravo iz andergraunda osamdesetih iznele novu rok estetiku i moralne vrednosti na veliku svetsku scenu.

Mark Lanegan – “Whiskey For The Holy Ghost” (1993)

“Zlatne godine” žele da se oproste od jednog od svojih internih heroja, predstavljanjem albuma koji spada među njegova najbolja izdanja nedavno preminulog Marka Lanegana. U pitanju je ne samo jedna od ikoničnih figura američke alternativne rok scene, nego i oličenje modernog otpadništva shvaćenog kao životni put, u tamošnjoj kulturi. Njegova uticajna karijera sa sastavom Screaming Trees pripremila je teren za pojavu granžda – zato je u toj generaciji često bio shvaćen kao primer za uzor i stariji brat na koga se valjalo ugledati. Uz mnogobrojne saradnje sa drugim sjajnim umetnicima u kojima se isticao njegov nezaboravni glas, Laneganov put bio je obeležen pre svega nizom ujednačenih autorskih solo ploča, na kojima se njegovo životno iskustvo sa one strane građanske prihvatljivosti pretakalo u nebrušenu rokersku poeziju. Pored svega ovoga, stigao je da bude čest gost Doma omladine Beograda, gde je nastupio u četiri navrata u proteklih deset godina, oduševljavajući publiku beskompromisnim, emotivnim nastupima koje ćemo pamtiti.

Pearl Jam – “Ten” (1991)

Pravi klasik rok zvuka devedesetih, debi album grupe Pearl Jam doveo je do konačnog pretvaranja grandža u poseban žanr i komercijalnu silu na tržištu. Centralni motivi njihovih originalnih pesama, kao i kod  Nirvanine, bile su samomučeništvo u ovom hiper-materijalističkom svetu i egzistencijalna izgubljenost mladih ljudi u gradskim bespućima – neuobičajene i hrabre teme za visoko-popularne rok grupe tog trenutka. Požrtvovani nastup i bolni vokal Eddie Veddera kao frontmena, društvena angažovanost, te sklonost intimnoj poeziji, razlikovali su ih od ostalih bendova te generacije. Glasni, ali naglašeno melodični, Pearl Jam su uspešno stilizovali alternativni rok na način prijemčiv srednjem ukusu, postavši sa “Ten” preko noći jedan od najpopularnijih sastava na svetu, predvodnik svog naraštaja i njegove moralne revolucije.

Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

Autor vijesti Iva Đorđević

Korisnici
Logovanje korisnika