Duda Bezuha, naš čuveni gitarista, obradovao je svoje poklonike

Unusual Blues je četvrti po redu njegov solo album

Dušan Duda Bezuha je legenda Beograda, gitarista i kompozitor. Već sa trinaest godina je svirao u jednoj od najpopularnijih beogradskih grupa „Tilt“ sa Dejanom Cukićem, Nenadom Neletom Stamatovićem, Miroslavom Cvetkovićem Cveletom, Predragom Jakovljevićem... Ovaj bend je neko vreme nastupao kao prateći bend Branka Marušića – Čuture. Član čuvene grupe „Suncokret“ postao je 1976. godine, a sa njim je, pored ostalih, jedno vreme u bendu bio i Ivica Vidović Vd.

Kao studijski muzičar, aranžer i producent, aktivan je od 1979. godine. Radio je na albumima velikog broja eminentnih muzičara od kojih su neki: Bajaga i Instruktori, Bebi Dol, Viktorija, Alisa... Godine 1991. počinje studijsku i koncertnu saradnju sa Đorđem Balaševićem koja je trajala 17 godina.

Bezuha piše pozorišnu i filmsku muziku. Tokom 1998. godine sa Vladom Divljanom je radio muziku za film „Tri palme za dve bitange i ribicu" koja je objavljena i kao istoimeni album. Godinama je učestvovao u satiričnom kabareu „Ja pevam svoj bluz" sa Goranom Sultanovićem i Aleksandrom Grujićem. Nastupao je i često sarađuje sa Kornelijem Kovačem.

Saradnju sa beogradskim bluz bendom Zona B započeo je krajem devedesetih, a sa njima I dalje uspešno nastupa na koncertima širom regiona i snima studijske albume.

Deo moje duše

Bezuha je snimio i tri instrumentalna solo albuma: „Tamo gde spava Sreća" (1994), „Kao ja" (2006). Godine i „Deo moje duše” 2016. Godine.

Sada je objavio četvrti  solo album pod nazivom „Unusual Blues” na čijem stvaranju su učestvovali:

Dušan Duda Bezuha – električna I akustična gitara, Max Kochetov – saksofon, Ivan Aleksijević – klavijature, Vasil Hadžimanov – klavijature (track 09), Petar Radmilović – bubnjevi, Dragan Ivanović – bas gitara, Ivan Krnić – bas gitara (track 10), Srboljub Mladenović - Hammond klavijature (track 10), Petar Miladinović - Pera Joe – usna harmonika, Mirko Tomić - Dobro gitara (track 13), Muzika i aranžman - Dušan Duda Bezuha,

Snimano i miksovano u studiju TILT, 2021

Foto - Wood RS

Dizajn - Luka Bezuha

Mastering - Dušan Duda Bezuha

Muzička produkcija - Dušan Duda Bezuha

Izvršna produkcija - Milorad Stojaković Dača

Izdavač - Vertical Jazz

U obimnom i sveobuhvatnom intervjuu koji je nedavno dao listu Telegraf, rekao je, između ostalog i ovo:  „Muzika je stvar instikta, njena moć je jako specifična, ona budi različite emocije kod ljudi, ali kada tu dođe tekst, on ti pojede pola tih emocija. I više. Većini ljudi to odvlači pažnju i oni samo čuju ono o čemu se u tekstu govori. Sve što muzika radi, postaje jako malo bitno”.

„Muzika je misao, ideja. Ako barataš sa deset-petnaest tuđih fraza, nemaš misao, pa samim tim ni solo. Ali ima gitarista koji tako sviraju, a to je kao da pričaš publici pet istih rečenica, pa će oni posle treće pesme pomisliti - čekaj, ili si ti lud, ili smo mi ludi”.

Zona B, Got My Mojo Working

„A ja idem da sviram bluz, vraćam se kući punog srca i to ne može da se plati. Kada se desi emocija, dobar saund, svirka, niko ne može da ti plati to zadovoljstvo koje osećaš, ali to više nikog ne interesuje, generacije su se promenile. Nemamo ni podršku, kultura i muzika nikom nije bitna. I onda mi zaluđenici vraćamo nešto u remiksu po šesnaest puta, kao ovde se ne čuje hi hat (deo standardnog kompleta bubnjeva, op. autora). Ja kažem: "Čoveče, o čemu pričaš? Ova pesma nikog neće interesovati, kakav hi hat". Ali kad nastaviš da se raduješ, zbog onoga što si uradio, ti trenuci, to zadovoljstvo zaista vredi, a sve ostalo možda i dođe, a možda i ne”.

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika