Phuturoid objavio debitantski singl ,,Away With You”

Futuroidnost i renesansa

napisao: Mihajlo Kitevski

Svanuo je novi dan a ovom prilikom vam predstavljamo nešto sasvim neobično savremenom spektru poimanja. U pitanju je slovenački projekat poznatog muzičara Gianija Poposkog. Ukoliko vam to ime nije poznato, nije naodmet proći kroz kratak istorijat: Giani Poposki je vokalista slovenačke scene koga prati plejada odličnih projekata na kojima je učestvovao. Pored toga, bitan je član benda Noctiferia, tj. grupe koju su sigurno svi ljubitelji ekstremnog industrial zvuka već odavno imali prilike da čuju.

Elem, projekat Phuturoid je ovog meseca, iznenađujuće, bez ikakvog naglašavanja, objavio svoj debitantski singl ,,Away With You”, čime se takođe najavljuje album ,,Free Heavy”  koji će izaći maja meseca ove godine. Zvučna i stilska konotacija ovog projekta je isto tako interesantna. Sa jedne strane dobijamo kratak ali nikako neisključiv sempl trap muzike koji postepeno prelazi u ono što je i suštinski obrazac, a to je sinteza industriala, metalcora i sludge muzike. Mogli bismo  reći da se ovaj ,,paprikaš” koji je umetnik Giani Poposki spremio, može doživeti i kao „muzika ćutanja", jer ona na jedan veoma pobudan način slušaocima ulazi pod kožu i ostaje dok se ne završi, pak nekima i ne.

U ovom singlu koga prati i video spot se takođe može naslutiti i težak egzistencijalni narativ. Zanimljiva je i etimologija naziva projekta Phuturoid. Giani ističe da „biti futuroidan, znači imati poremećaj podeljene ličnosti. Phuturoid odražava poremećaje ličnosti modernog društva. Sa njima se suočavaju ljudi iz čitavog spektra inteligencije. Živimo u egocentričnom veku.”. Štaviše, sama vizuelna prezentacija ovog singla koja je nastala u saradnji sa talentovanom mladom snimateljkom Sarom Ivanov pojačava narativ predstojećeg albuma.

Singl i video spot ovog benda možete ispratiti i na našim TV i radio kanalima.

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika