Electro/pop grupa Intruder ima upravo objavljeni novi singl

Posle duže pauze ponovo se čuje  ovaj lepi zvuk

Intruder je elektronska/pop grupa iz Beograda. Bend je do sada objavio 5 albuma i jednu kompilaciju.

Intruder su početkom 90-ih osnovali Nebojša Marković i Ivan Halupka. Intruder je od samog početka eksperimentisao sa elektronskom muzikom i raznim podžanrovima (tehno, drum'n'bass) da bi konačno došao do muzičke forme koja se uglavnom može opisati kao elektro pop: pop po strukturi, subverzivna i energična po zvuku, ali ponekad i veoma emotivan, sanjiv i džez.

Kao duo Intruder je izdao 2 albuma ("Experiment" 1998. i "Windows '99" 1999.), koji je postao veoma uspešan širom Srbije i imao 4 no.1 radio singla i 3 no.1 spota na listama najpopularnijih i najuticajnijih stanica (Studio B, RTS, B92). Taj uspeh se nastavio Intruderovim trećim albumom "Able" (2000), a na kraju snimanja albuma duo je postao trio - bendu se pridružio Miloš Vukosavljević na gitari, i počeo je da nastupa uživo širom Srbije.

Vrlo brzo, Intruder je postao petočlani bend, kojem su se pridružili Boris Kunčer na bubnjevima i još jedan gitarista Vladimir Vrzić. Na veoma uspešnoj turneji bend je imao festivalske nastupe, a vrhunac je bio prepun nastup na EXIT festivalu 2001. na glavnoj bini zajedno sa Kosheen (UK). U nastavku turneje, Intruder je dobio pevačicu Ivanu. Intruder, sada sa Ivaninim fantastičnim emotivnim glasom, dodao je novu dimenziju njihovom jedinstvenom spoju energičnog popa, elektronike, gruva i džeza -- rezultat je bio četvrti album benda "Strange Kind of Beautiful" (2003) i najveći hit za tog trenutka, singl "Melt".

Posle još jedne turneje i nastupa na regionalnim festivalima (Nisomnia, Beer fest, Electronic festival), Intruder je polako počeo da snima novi materijal za 5. album. Čak i pre nego što je album objavljen 2006. godine, 2 singla praćena video snimcima postala su apsolutni hitovi 2005. („Soundtrack“ i „Why don't you“) ne samo što su dospeli na prvo mesto na top listama singlova i video spotova na skoro svakoj stanici ali i obezbediti bendu titulu „bend godine” glasovima ljudi na jednom od tada najuticajnijih programa, Studiju B.

 

Krajem 2005. godine ponovo počinju svirke, a izdavanjem albuma br. 5 "Dancing shoes, starry skies", spot iz 2006. za singl br. 3  "Sensation" je postao hit MTV Adria. Bend je imao još jedan nezaboravan nastup na EXIT-u 2006. na jednoj od glavnih bina -- Fusion stage -- koji je takođe ugostio Suzanne Vega, Junkie XL itd. Početkom 2007. Intruder je izdao "Stay", još jedan no. 1 singl sa albuma.

Uspeh albuma i singlova kulminirao je tako što je Intruder 2007. bio nominovan za nagradu MTV "New Sound of Europe". Takođe, 2008. Intruder je u filmu „Ljubav i drugi zločini” cenjenog srpskog reditelja Stefana Arsenijevića (dobitnika berlinskog Srebrnog medveda i nominovanog za Oskara) predstavio pesmu "Leap into" objavljenu kao singl .

Posle dosta turneja u narednim godinama, Intruder je usporio, objavljujući dva singla 2010. i 2011.

Posle pauze od 2013. do negde 2021. Intruder je započeo rad na novim numerama i albumu, što je rezultiralo prvim singlom „Out of Sight“ objavljenom u maju 2022 za Ammonite Records. Pesma je samo početak za ovaj period, sa ostalim singlovima koji će uslediti, i novim svirkama/festivalima tokom leta i dalje tokom godine.

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika