Kendrick Lamarova pesma o neslobodama

Veoma oštra kritika društva u kome živimo i novog poretka stvari

Novi album Kendricka Lamara izašao je u prvoj polovini maja 2022. i, kao što priliči  jednom  od najpoštovanijih  hip hop umetnika na svetu, očigledno je izazvao gužvu.

 18 pesama, sve prilično kratke i oštre, serija jakih tema koje su kritička vizija vremena u kome živimo.

N95 je referenca na vrstu maske za lice koju je američka vlada (I većina država u svetu) učinila obaveznom za određeni period, u cilju borbe protiv širenja pandemije Covid-19. Kendrik Lamar u stihovima navodi niz distorzija koje primećuje u društvu, pozivajući se na oštar način na „novi svet“. U pesmi nema reda u kome se citira N95 iz naslova, ali kombinovanjem duha pesme i naslova, Kendrikova poruka izgleda kao lajanje protiv toga kako je nova normalnost nametnuta odozgo.

 

Kendrick Lamar, Photo: YT printscreen

Pitanje o kome se veoma raspravlja, posebno u američkom društvu, zasnovano je snažno na konceptu slobode za kiji smo mislili da je neprikosnoveni deo društvenog života, čak i u slučaju vanrednih situacija, ali se ispostavilo da je to veoma lako opozivo.

Pesma stoga nudi gorak opis stvari koje postaju sve gore i gore, van kontrole običnih ljudi, koji moraju da trpe ono što se dešava, a da ništa ne mogu da urade. Pred svim ovim Kendrik nema rešenje, ali sav svoj bes izbacuje optužujući svet oko sebe i proglašavajući neprihvatljivim novi tok događaja.

Slušajte i mislite, mislite, mislite.

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika