MUZZIK TV i Rambo Amadeus predstavljaju i podržavaju:

Predstavljamo vam Prvi srpski FORMULA STUDENT TIM

MUZZIK TV i Rambo Amadeus odlučili su da podrže prvi srpski FORMULA STUDENT TEAM pa vas pozivaju da se i vi priključite i stanete iza ekipe mladih, talentovanih i posvećenih ljudi kojima je itekako stalo do naše zajedničke budućnosti.

Drumska strela je prvi srpski Formula Student tim čiji su članovi studenti univerziteta u Beogradu, koji svake godine projektuju, izrađuju i testiraju novo vozilo, sa kojim nastupaju na Formula Student takmičenjima širom sveta. Konstantnim radom i posvećenošću, osim praktičnih inženjerskih znanja studenti razvijaju svoje organizacione sposobnosti i veštinu komunikacije.

Projekat "Drumska Strela" svoj razvojni put gradi kroz ambiciozne i talentovane studente koji neprestano rade na unapređenju sistema, usavršavanjem postojećih ili pronalaženjem inovativnih rešenja, bilo da je u pitanju vozilo ili organizacija. Naši dugoročni ciljevi su proširenje tima, intenzivnija saradnja sa svim fakultetima Univerziteta u Beogradu i privredom, kako kompanijama u regionu tako i onih u inostranstvu, te bismo sa tim u vezi pomenuli i nedavno ozvaničenje višegodišnjeg parnterstva sa nemačkom kompanijom ZF.

Iza nas stoji devet izrađenih vozila sa motorom SUS, 20 takmičenja, više od 1.000 isprojektovanih, proizvedenih i nabavljenih pozicija svake godine. Iza svega stoji više od 200 studenata koji su prošli kroz ovaj tim i preko 100.000 radnih sati uloženih u projekat. Кao veliki vetar u leđa, ova sezona nam je donela i izradu prve električne, a desete po redu, formule u Srbiji, a čije je projektovanje započeto 2017. godine. Кao veliki uspeh od početka ove sezone izdvojili bismo kvalifikovanje na 4 formula student takmičenja. To su takmičenja u Hrvatskoj, Mađarskoj, kao i velika evropska takmičenja u Holandiji i najprestižnije u Nemačkoj.

Formula student tim Drumska strela

Formula student je najprestižnije svetsko inženjersko takmičenje za studente pod organizacijom Međunarodnog društva inženjera mašinstva. Uspeh tima se ocenjuje od strane iskusnih inženjera iz sveta auto-industrije i auto-moto sporta i to kroz različite discipline koje uključuju inženjerski dizajn, analizu troškova i performanse vozila na stazi.

Drumska strela je prvi srpski Formula Student tim čiji su članovi studenti univerziteta u Beogradu, koji svake godine projektuju, izrađuju i testiraju novo vozilo, sa kojim nastupaju na Formula Student takmičenjima širom sveta. Konstantnim radom i posvećenošću, osim praktičnih inženjerskih znanja studenti razvijaju svoje organizacione sposobnosti i veštinu komunikacije.

Formula Student tim Drumska strela je osnovan 2010. godine na Univerzitetu u Beogradu. Do sada je preko 600 studenta učestvovalo u projektu, a tim trenutno broji 60 članova. Do sada, Drumska strela je napravila 9 bolida sa SUS motorom. Ove godine, prvi put se izrađuje bolid na električni pogon.

Ideja za projekat vozila na električni pogon se pojavila još 2017-e godine, ali je do same realizacije trebalo proći veoma veliki put projektovanja i izrade. Vozilo je izrađeno, predstavljeno javnosti, a trenutno se obavljaju završni radovi vezni za samu elektroniku vozila kao i finija podešavanja celokupnog sistema. Očekuje se da vozilo bude potpuno spremno do proleća 2022. godine a da se nakon toga krene u samo testiranje na stazi.

Vozilo pokreću 4 elektromotora ukupne snage 80kW (po jedan u svakom točku), koji se napajaju iz akumulatora napona 588V sastavljenog od litijum-polimer ćelija. Sama šasija je tipa monokok izrađena od ugljeničnih vlakana a snaga se sa motora na točkove prenosi pomoću 4 planetarna prenosnika. Aeropaket od karbona obezbeđuje maksimalno prijanjanje u krivinama.

Akumulator vozila kao i prateća elektronika za nadzor i balansiranje ćelija su u potpunosti izrađeni od strane članova tima. Niskonaponski sistem, motorni kompjuter, telemetrija kao i ekran vozila su takođe u potpunosti projektovani i izrađeni unutar samog tima. U ovo spadaju sav potrebni hardver i softver. Algoritam upravljanja momentom motora (torque vectoring) je takođe razvijen a omogućava izuzetno veliko poboljšanje performansi vozila na stazi.

Ovo vozilo u sebi sadrži veliki broj inovacija ne samo na nivou Srbije, već i sveta. Predstavlja prvo električno trkačko vozilo proizvedeno u Srbiji. Šasija od karbona je prva šasija tog tipa proizvedena u našoj zemlji. Asimetrična šasija gde se baterija nalazi pored vozača predstavlja verovatno jedinstvenu inovaciju u svetu auto-moto sporta.

Sama složenost i multidisciplinarnost projekta studente priprema za saradnju sa kolegama iz različitih oblasti tehnike ali i menadžmenta. Sve ovo čini projekat Drumske strele izuzetno zanimljivim ali i pre svega korisnim svima koji na njemu rade. Veliki broj inženjerskih izazova sa kojima se članovi stalno susreću ali ih uspešno i rešavaju omogućava im da steknu vredna iskustva i znanja koja će u budućnosti iskoristiti u svojoj profesionalnoj karijeri."

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika