Goribor – Burle

Svaki put se ponovo zaljubimo u njihovu muziku!

„Goribor“, nesvakidašnja, apsolutno jedinstvena, alternativna rok grupa iz Bora osnovana je sredinom devedesetih godina prošlog veka, a osnovala su je dva druga, Aleksandar Stojković „St“ (vokal) i Željko Ljubić „Pity“ (gitara) kao tinejdž bend „Projekat“, da bi 1996. odlučili da rekonstruišu grupu i uz pomoć gitariste Predraga Markovića i bubnjara Gorana Ljubića transformisali postavu i promenili ime u „Goribor“.

Autor tekstova uglavnom je pesnik i vokal Aleksandar Stojković „ST" čije pesme odišu snažnim emocijama i iskustvom života u rudarskom gradiću Bor.

Do 2003. godine uglavnom su snimali demo snimke. Učestvuju na „Art & Music festival" demo takmičenju u Puli, 2006. godine, na kojem zauzimaju drugo mesto i bivaju nagrađeni za jedinstveni rok izraz. To im je bila svojevrsna ulaznica za objavljivanje studijskih albuma u Hrvatskoj. Negde u isto vreme, postaju popularni i u Srbiji, a albumi dobijaju brojne nagrade u obe zemlje.

 

Aleksandar Stojković St, Goribor, Foto: Džabaletan

 

Goribor je u proleće 2022. godine, u saradnji sa matičnom diskografskom kućom Dancing Bear, obeležio desetogodišnjicu objavljivanja svog albuma „Evo je banja“, muzičkog remek-dela koje je revitaliziralo samu suštinu rok’n’rolla na ovim prostorima.

Ovaj jubilej svečano je obeležen reizdanjima debi albuma „Goribor” (Dancing Bear, 2007) i jubilarnog albuma „Evo je banja” (2012) prvi put na duplom vinilu. Da se ​​zaista radi o neserijskim izdanjima čija vrednost ne bledi, govori i činjenica da je reizdanje albuma „Evo je banja“ postalo broj jedan na Top-listi prodaje domaćih albuma.

Ceo slavljenički paket zaokružen je digitalnim živim audio albumom Goribora jednostavno nazvanim „Live“. Reč je o neprocenjivom dokumentarnom audio zapisu poslednjih nastupa ovog benda koji je ostavio neizbrisiv trag na regionalnoj muzičkoj sceni, a premijerno je predstavljen 27. maja 2022. godine.

Tokom ovog meseca, od 1. do 31. jula, kako bi doživljaj ovog izdanja uživo bio potpun, ljubitelji Goribora imaće jedinstvenu priliku da pogledaju koncertni video nezaboravnih nastupa koji su održani 19. i 20. septembra 2013. godine. isključivo na Tidalu. u Vintage Industrial Baru, gde je Goribor dva sata oduševljavao publiku svojim sumornim apokaliptičnim transom.

Ovaj neponovljivi dokumentarni zapis nastao je od snimljenog i montiranog video materijala rediteljke i producentke Jasne Zastavniković i montažera Siniše Berstovšeka. Muzika: Aleksandar Stojković, Tekst: Aleksandar Stojković,Aranžman: Goribor,Režiser i producent spota: Jasna Zastavniković, Montaža: Siniša Berstovšek.

Oni unose dašak one magije i magičnih niti koje su nas okruživale na Goriborovim koncertima, i još jednom potvrđuje živi doživljaj Goribora koji je postao legendarni i na najbolji mogući način dočarava ovaj jedinstveni muzički fenomen. (izvor: YT)

Kakva divna pesma!

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika