Rundekova Ti i Ja i Jazz orkestar HRT-a

Darko  najavljuje skorašnji  izlazak albuma „Za vašu poslijepodnevnu razonodu“!

Darko Rundek i Jazz Orkestar HRT-a predstavljaju pesmu „Ti i ja“ koja je prvi put objavljena na antologijskom albumu „Ruke“.

Ovaj put, pesma je u aranžmanu Luke Žužića, u izvođenju  Jazz Orkestra HRT-a i pod dirigentskom palicom Mirona Hausera, kojom Darko  najavljuje skorašnji  izlazak albuma „Za vašu poslijepodnevnu razonodu“!

Na albumu će se naći 12 Rundekovih pesama snimljenih sa Jazz Orkestrom HRT-a, u aranžmanu Mirona Hausera, Luke Žužića i Maka Murtića.

Rundek i Jazz orkestar HRT-a, dva dana zaredom, napunili su dvoranu Gorgona u Muzeju suvremene umetnosti u Zagrebu, a zajedno su nastupali i jedne letnje večeri na Sunčanoj strani Prisavlja.

 

 

 

„Saradnja sa Jazz Orkestrom HRT-a bila je ostvarenje mojih dečačkih snova. U to dečačko doba, svaki dan popodne je na radiju išla  emisija "Za vašu posljepodnevnu razonodu" u kojoj smo slušali, većinom instrumentlne snimke, izvođenja najvećih svetskih jazz big bandova, ali i njihove saradnje sa pevačima poput Elle Fitzgerald ili Franka Sinatre... Ta se muzika neprimetno upisala u moje unutrašnje reference kada sam počeo da komponujem i taj je uticaj lako prepoznati u mnogim mojim kompozicijama. Pesma „Ti i ja“ je potpuno osmišljena za big band, ali u trenutku kada smo je aranžirali za album Ruke, to nije bilo moguće. Srećan sam što je u aranžmanu Luke Žužića, pod dirigentskom palicom Mirona Hausera, sinula u svojoj punoj lepoti. Jedva čekam da je  čujem na radiju u neko kišno popodne. Možda nadahne još nekoga“ – izjavio je Darko Rundek.

Na saradnju se osvrnuo i Miron Hauser:

 „Zajednički projekat Darka Rundeka i Jazz Orkestra HRT-a, meni je najdraža saradnja koju sam sa jazz orkestrom ostvario do sada. Kao idejni začetnik projekta, u mojoj glavi bio sam samo mali dečak koji sada ima priliku da radi projekat sa umetnikom koga sam, kao tinejdžer slušao sa društvom u pulskim letnjim noćima, negde uz more. Mi, kao jazz muzičari, skoro uvek imamo ideje koje su malo pomerene, čak sulude, pa prilikom tzv. crossover saradnji, moramo biti spremni na mnoge kompromise. Moj utisak je da u ovom slučaju to nije bilo tako. Kada sam sa gospodinom Rundekom dogovarao saradnju, svaki njegov predlog ili komentar, meni je zvučao kao neka ideja koje ja još nisam stigao da se setim. Osećao sam se kao da imam potpunu slobodu. Slobodu da se izrazim kao umetnik, tačno onako kako ja to želim. Sa distance, vidim, da to i je bilo upravo tako. Napravili smo projekat, koji je prava sinergija nečega, na prvi pogled nespojivog, a da smo pritom uspeli da to postignemo, ne kompromitujući autentičnost ni jednog učesnika u projektu. Mi smo ostali Jazz Orkestar HRT-a, a Darko Rundek je ostao to što svi poznajemo, poštujemo i cenimo, oduvek.“

Pesmu možete slušati na streaming servisima https://bfan.link/rundek-ti-i-ja

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika