Nina Hagen najavljuje prvi album posle 11 godina!

„Unity“ bi trebalo da izađe 9. decembra za kuću Groenland Records.

Čuvena nemačka ikona avangarde, pevačica Nina Hagen, najavila je svoj 14. studijski LP a prvi od Volksbeat-a iz 2011.

Izlazak ovog albuma zakazan je za 9. decembar, a njegov glavni singl — obrada pesme „Sixteen Tons“ Merla Travisa — sada je objavljena, uz izuzetan vizuelni tretman Sebastijana Vogta.

Originalnu pesmu „Sixteen Tons” snimio je Travis 1946. godine. Pesma — himna rudara uglja iz Kentakija koja počinje ikoničnim stihom „Neki ljudi kažu da je čovek napravljen od blata / A siromašni čovek je napravljen od mišića i krvi“ — je kasnije kanonizovan od strane Tenesija Ernija Forda iz 1955. godine.

U Nininoj verziji, interpolacija sveameričke radničke klase, stilizovana brojem 16, jednostavnija je nego što bi se moglo očekivati od nemačkog pionira novog talasa rođenog u (sovjetskom) istočnom Berlinu. Ona spušta svoj glas daleko niže - čak niže od Fordovog - i samo malo ulepšava instrumentaciju, uz surf gitaru i klizeći ritam bubnjeva koji zamenjuju hodajuću bas liniju klasičnog izvođenja i škljocaje.

 

Nina Hagen, photo by Wallpaper Flare

 

Vogtov video, međutim, jasno pokazuje da je Hagenova pesma smeštena u postindustrijsku eru. („Ne vraćamo se u te dane od 16 tona“, prigušeni glas reklama na kraju prvog stiha.) Iako je snimljen crno-belo, snimak prikazuje presek Genercije X i milenilalskog hipsterskog društva obučenog sasvim neprikladno za jedan dan u rudnicima. (Izvor: Fader)

Uvek drugačija, uvek na ivici ekscesa, Nina se vratila u velikom stilu, ako je do sada niste upoznali – krenite u istraživanje, vredi svakog trenutka vašeg vremena.

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika