Činčila kaže: Obojimo se

Sarajevski alternativni rock bend je objavio novi spot!

Sarajevski alternativni bend Činčila je objavio novi spot za pjesmu „Obojimo se“, pod etiketom izdavačke kuće Lampshade Media iz Beograda.

Činčila je autorski, alternativni psihodelični funk-rock grunge bend, osnovan 2012. godine u Sarajevu. Spoj prijateljstva, muzike i likovne umjetnosti je glavni koncept benda.

Činčila uključuje u svoje nastupe likovnu umjetnost, performans i kostimografiju, sve u cilju stvaranja jednog kompletnog i usko povezanog artističkog izražaja.

Vanja Solaković frontmen i idejni tvorac grupe često ističe da je kosmička energija uvijek bila glavni pokretač kreativnog rada benda Činčila. Ova energija se manifestuje kroz zvuk koji bend stvara, a onda taj zvuk utječe na vizije likovnih oblika i obrnuto, zato je Činčila poznata i po autentičnim umjetničkim performansima, u kojima koriste zvuk, boju i tjelesni performativni izražaj, sve u svrhu stvaranja zvučnog i vizuelnog djela u momentu. Svojim muzičkim stvaranjem, Činčila eksperimentiše sa različitim žanrovima i zvukovima, u cilju pronalaženja autentičnog muzičkog izražaja. U tom savršenom krugu nastaje kompletan Činčilin autentični multimedijalni izražaj.                                                                                       

Ovaj veoma interesantan eksperimentalni VHS video je delo frontmena benda Vanje Solakovića. Rad benda Činčila se sa svojom estetikom i zvukom dosta oslanja na retro manir devedesetih, te odabir da se koristi VHS kamera za ovaj video nije slučajnost, ideja Vanje je bila da na taj način upotpuni taj retro koncept benda.

 

Činčila LOGO

 

Autor ovog spota Vanja Solaković je izjavio: „Dugo sam maštao o tome da imam svoju VHS kameru koju mogu nositi sa sobom, cilj mi je bio mogućnost snimanja interesantnih momenata u svom okruženju. Ovaj video sam tretirao kao jednu vrstu eskperimentalnog kolaža, spajao sam razne momente i kreirao jednu specifičnu priču koju svaki posmatrač može drugačije da doživi, nisam želio da oduzmem gledaocima mogućnost individualnog zaključka, priče su svakako na kraju uvijek onakve kako ih individualno procesuiramo“.

„Uživao sam mnogo u procesu stvaranja ovog djela, veoma sam zadovoljan kako je sve u konačnici ispalo, smatram da taj efekat VHS kamere koja nije digitalna upravo upotpunjava zvuk pjesme „Obojimo se“, koja je u maniru sirovog alt rok zvuka iz devedesetih. Pored svega toga sam i na neki način želio da se malo odmaknemo od dosadašnjih spotova koji su isključivo snimani digitalnim kamerama“.

Zvuk je snimao Kemal Sulejmanović, mix i mastering pesme je radio Haris Saračević.

Bend Činčila je inače, trenutno na svojoj „Činčila Balkan Tour 2022“ turneji.

Pored mnogih učešća na regionalnim alternativnim festivalima, bend je nominovan i na Muzzik Video Awards 2021 konkursu za najbolji regionalni animirani video spot, radi se o jednom od najjačih regionalnih priznanja. Bend Činčila je trenutno glavni bosanskohercegovački predstavnik alternativnog rocka novih generacija. (izvor: promo)

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika