Oproštaj sa velikim Wilkom Johnsonom

Cenjeni gitarista, glumac i pisac umro je u 75. godini života

 

Wilko Johnson (rođen John Peter Wilkinson 12. jul 1947, umro 21. novembar 2022) je bio engleski gitarista, pevač, tekstopisac i povremeni glumac. Bio je član pub rok/ rhythm i blues benda Dr Feelgood 1970-ih. Počeo je da svira gitaru kao tinejdžer, ali je njegova karijera počela ozbiljno 1971. godine, kada je osnovao Dr Feelgood sa pevačem Leejem Brilleauxom, basistom Johnom B Sparksom i bubnjarem Johnom Martinom.

Johnson je bio poznat po svom prepoznatljivom stilu sviranja gitare koji je postigao tako što nije koristio trzalicu, već se oslanjao na stil prstiju. To mu je omogućilo da svira ritam gitaru i rifove ili solo u isto vreme stvarajući veoma perkusivan zvuk gitare.

Osim muzike, Johnson je objavio jednu knjigu – svoju autobiografiju, Looking Back at Me iz 2012, koju je napisao u saradnji sa Zoë Howe – i pojavio se kao gostujuća zvezda u Igri prestola (Game Of Thrones) i to u ulozi Ser Ilyn Paynea,  nemog dželata.

 

Wilko Johnson as Ser Ilyn Payne in Game of Thrones Photograph  HBO

 

Wilko Johnson, koji je uticao na britanski pank pokret i na mnoge muzičare širom sveta, umro je u 75. godini. U saopštenju objavljenom na njegovim zvaničnim nalozima na društvenim mrežama kaže se da je umro kod kuće 21. novembra.

Nakon što je Wilkou Johnsonu pre dve godine dijagnostikovan terminalni rak pankreasa u kasnoj fazi i on je odlučio da ne prima hemoterapiju. Te godine mu je rečeno da mu je ostalo još devet do 10 meseci života, a njegovo mirno, filozofsko prihvatanje neminovne smrti učinilo ga je još više voljenim i cenjenim. A onda se dogodilo ono najčudnije: nije umro. I šta sad?

Evo Wilka sa Ianom Duryjem i Blockheadsima na koncertu neke davne godine

 

 

2014. je objavio album Going Back Home, u saradnji sa Who-ovcem Rogerom Daltreyem. Kasnije te godine je objavio da je rak savladan nakon velike operacije uklanjanja tumora od tri kilograma.

„Sada provodim svoje vreme postepeno se slažući sa idejom da moja smrt nije neizbežna, da ću dalje živeti“, rekao je on na dodeli Q nagrada.

A sada, osam godina kasnije, kako se opraštamo od ovog genijalnog Britanca.

Alex Kapranos iz grupe Franz Ferdinand bio je među onima koji su odali počast Džonsonu: „Njegovo jedinstveno, žičano sviranje i prisustvo na sceni oduševilo je i inspirisalo mnoge gitariste, uključujući i mene“, napisao je na Twitteru. „Kada sam ga intervjuisao pre nekoliko godina, bio je bistar, promišljen i zadivljujući pripovedač. Njegovo prisustvo će se osećati još mnogo godina.”

Slušamo njegovu povratniku pesmu iz 2014. Going Back Home sa istoimenog albuma snimljenog sa Rogerom Daltreyem.

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika