Žigan Krajnčan - Žar Ljubezni

Slovenački multimedijalni umetnik ima prelepu novu stvar

Žigan Krajnčan je već nekoliko godina veliko osveženje na slovenačkoj umetničkoj sceni. Ovaj mladi muzičar, igrač, koreograf, glumac i izvođač sada nam predstavlja novi muzički singl:  Žar ljubezni.

O nastanku pesme Žigan je rekao:  „Još sa prvom objavljenom pesmom dobio sam dosta komentara (uglavnom od starije generacije) da moram da napravim pesmu na slovenačkom. Slovenački jezik je veoma osetljiv kada je u pitanju njegova upotreba u kompozicijama i pesmama. Uvek sam veoma poštovao slovenački jezik, i šta god da sam napisao i umuzio, smatrao sam da nije dovoljno dobro. Tada sam u roditeljskom domu pronašao neke neiskorišćene tekstove pesnika Ferija Lainščeka. To su bili stihovi koji nisu završili na Romaninom (Krajnčan) albumu šansona.“

„Čitao sam jednu pesmu i zaista osetio dve od osam strofa. Kada sam počeo da sviram melodiju, to je došlo prirodno i odmah sam znao da sam na pravom putu. Nedostajao je samo refren, jer su ove dve isključene strofe zahtevale novi, još nenapisani refren. Kontaktirali smo Ferija Lainščeka ako bi mogao da napiše još koji stih koji će postati refren. Sutradan, rano ujutru, stiglo je mejlom:

Roj pogleda preko neba,

duša zna i telo zna,

da želim žar ljubavi.

Bio sam fasciniran. Ali nisam znao da je tada posao tek počeo“.

 

Žigan Kranjčan, Foto: Njena si.

 

Čitavu kompoziciju Žigan i Feri su napravili zajedno sa Nikom Komaćem i Lojzetom i Kristijanom Krajnčanom (Miha Koren je svirao bas) i to nekoliko različitih verzija pesme. Dosta su se bavili detaljima i pravcem u kom će krenuti ceo sastav.

„Veoma sam zadovoljan konačnim rezultatom. Mislim da smo dobro uhvatili osećaj 80-ih u modernom obliku. Pošto sam po prirodi perfekcionista, pisanje pesama na slovenačkom je za mene veliki izazov. Feri Lainšček lako hvata kako otvorenu interpretaciju teksta za svakog slušaoca pojedinačno, tako i reči koje zaista ostavljaju vrlo specifičan osećaj. Uz to, najviše me je fasciniralo to što je Lainšček u pesmi uhvatio ovu finu liniju između ljubavi dvoje ljubavnika i ljubavi uopšte (kao ljubav prema sebi, ljubav prema stvaralaštvu, ljubav prema životu, ljubav od života...) ."

Veoma jednostavan a efektan video potpisuju, između ostalih korežiseri Kristijan Krajnčan, Lev Predan Kowarski, Žigan Krajnčan  i direktor fotografije: Lev Predan Kowarski.

Već ovog petka (2.12.2022.)  „Plamen ljubavi“ će moći premijerno da se čuje uživo u Kinu Šiška, Ljubljana, u okviru manifestacije Fusion Reactor, gde se Žigan predstavlja kao autor muzike, koreograf i reditelj. (izvor vesti Rocker.SL)

Prelepa pesma, neobična i moćna, otpevana na zanimljiv način, kao kroz neki lepo san da je slušaš.

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika