Gitarista sastava Queen, Brian May, postaje Sir Brian Harold May

Brian May se našao na Počasnoj listi za 2023. godinu, prvoj od kada je ustoličen novi kralj, Čarls III

Muzičar i astrofizičar Brian May, jedan od osnivača grupe Queen, postaje vitez sa naslovom “Sir”, čime je podignut rang njegovoj ranijoj tituli, CBE (“Zapovjednik najodličnijeg reda Britanske imperije / Commander of the Most Excellent Order of the British Empire), dobijenoj 2005. godine. Brian je jedan od 1.107 dobitnika ovg naslova.

“Muzičar, astrofizičar i zastupnik prava životinja. Za zasluge u muzici i dobrotvorstvu”, navodi se u odluci koju je saopštila vlada Velike Britanije.

Brian May je dobio titulu viteza i tako postao je jedan od prvih muzičara koji je dobio tu čast.

 

Michael Ochs Archives/Getty Images

 

May je, u izjavi povodom dobijanja ovako značajne titule, rekao:

„Srećan sam i zahvalan što sam dobio ovu čast“, ​​rekao je, a prenosi Pitchfork. „Viteštvo ću smatrati ne toliko kao nagradu, već više kao naplatu – nalog da nastavim da se borim za pravdu, da budem glas za one koji nemaju glasa. Potrudiću se da budem dostojan – da budem onaj vitez u sjajnom oklopu iz legendi.”

U nedavnom intervjuu koji je May da časopisu za Associated Press, priznao je da već poseduje „određenu količinu moći u svetu, uglavnom zbog muzike, očigledno“, ali se nada da će mu viteštvo dati „malo više uticaja ”

„Možda će me saslušati nekoliko ljudi više nego što bi inače, znate, ako je Sir Brian na telefonu“, rekao je.

Sada kada je May zvanično vitez, njegova žena, Anita Dobson, može da usvoji titulu Lady May - zbog čega je, prema rečima njenog supruga, „potpuno oduševljena“.

„Da, ledi Anita će uživati“, rekao je May za AP. „Čini me ponosnim što ona dobija čast pored mene, jer Bog zna da ne bih bio ovde bez nje“.

Što se tiče njegovog dobrotvornog rada, May je, pošto je završio doktorat iz astrofizike 2007. godine, postao suosnivač Asteroid Day-a koji je  održan 2016. godine a Ujedinjene nacije su ovaj događaj priznale kao zvanični praznik i podigle svest o potencijalnim opasnostima od udara asteroida.

Ostali muzičari koji su dobili vitešku titulu od vladajućeg monarha su Sir Paul McCartney, Sir Mick Jagger, Sir Ringo Starr i Sir Elton John.

Slušamo Brianov solo singl u kome on peva Too Much Love Will Kill You, prvobitno objavljen u avgustu 1992. godine, koji se pojavio neposredno posle smrti Freddieja Mercuryja 1991. godine i postao solo hit dostigavši 5. mesto na UK Singles Chart-u.

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika