Stari - novi Sputñik i njihov The Drinkable World

Novosadski electro - rock band ponovo među nama i najavljuju novi album

Bend Sputñik je stari-novi bend. Originalno je nastao 1999. u Sremskoj Mitrovici u sastavu Žikica Milošević, Aleksandar Cvijetinović, Srbislav Petković i Nebojša Milinković, snimio par demoa, da bi se raspao početkom 2002. godina a novu inkarnaciju je doživeo kada je u Novom Sadu 2013. godine.

Nakon nekoliko personalnih rotacija, snimanje prvog singla "The Drinkable World"  počelo je u februaru 2012. godine. Sledio je zatim i čitav niz zapaženih singlova koji su privukli pažnju MTV-ja (emitovani 6 puta na MTV Adria).

Ime "Sputnjik" nastalo je tako što su pevač Žikica Milošević i originalni član benda Aleksandar Cvijetinović, danas slikar i predavač na likovnoj akademiji, bili fascinirani ruskom avangardom i sovjetskom umetnošću. Nakon dugog perioda traženja koncertne postave, bend se i koncertno aktivirao u martu 2017. da bi uskoro počeo sa nastupima na festivalima – usledili su pozivi za Main Stage Exita 2017. i Fusion Stage Exita 2018, kao i Festival 9 u Beogradu 2017. i Revolution Festival u Temišvaru 2018.

Bili su noseći bend Serbian Fashion Weeka u oktobru 2017, a nastupali su kao predgrupa Bojani Vunturišević, Deci loših muzičara, Instant Karmi i dvaput, turskim darkwave legendama She Past Away.

Bend (uglavnom) peva na engleskom, a prvi EP "In Between Worlds" izašao je u januaru 2016. sa pet pesama. 2. februara 2018. izašao je debi-album "A Memory of Fire" sa 13 pesama za Take It Or Leave It Records, najstariju srbijansku indie izdavačku kuću. Ovaj album sa 13 pesama je novosadski “Dnevnik” proglasio za drugi najbolji regionalni album te godine, dok je za 12 od 13 pesama sintisajzere uradio hrvatski muzičar Domagoj Kršić, poznat po EBM i elektropop muzici i projektima.

Na prvom albumu su Milošević i Kršić napisali gotovo podjednak broj melodija, dok je svu liriku napisao Milošević. Vokale je na prvom albumu pevala Anamarija Tumbas iz bendova Stroberiz (autorski) i Wooden Ambulance, koja je nekada bila poznata pod imenom Anne Marie.

 

 Sputñik, Foto: YT printscreen

Bend ima neuobičajenu postavku, budući da je petorka, koju čine Žikica Milošević (glavni vokal), Valerija Nesterova (prateći vokal), Vladimir Čudinov (gitara) i Kiril Bojko (gitara) – dakle, bend nema bubanj. 75% ovog benda su Rusi, budući da je jedan gitarista poreklom iz Sankt-Peterburga, drugi iz Novosibirska, a prateći vokal je iz Moskve.

Sviraju mešavinu crossover elektropopa i indie rocka koji su sami nazvali “electro rock”. Do kraja ove godine u planu im je i drugi album, koji se završava.

Posle duže pauze nastale zbog zbog porodičnih razloga, novosadski Sputñik je izbacio novi spot, za pesmu The Drinkable World u novoj verziji u kojoj se izvodi na svirkama od 2017. godine. Spot je završen pre nekoliko meseci ali tek sada kreće promocija.

Režiju potpisuje novosadski profesor režije Silard Anta, u svom prepoznatljivom crno-belom stilu.

Spot je uvod u drugi album benda koji će izaći ovog proleća. (Izvor: promo)

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika