Peter Lovšin objavljuje spot za staru ali aktuelnu pesmu

„Ne bom šel v vojsko“ kaže ovaj čuveni slovenački muzičar i najavljuje nastup na Love & Peace Music Festivalu

Peter „Pero“ Lovšin, slovenački muzičar, tekstopisac i pevač, najpoznatiji kao frontmen prve jugoslovenske pank rok grupe Pankrti. Posle perioda sa Pankrtima 1980-ih, osnovao je uspešan rok bend Sokoli i kasnije nastavio sa velikom solo karijerom.

Njegova muzika uvek je bio rock, ali i reggae u kasnijim fazama 30-godišnje karijere. Podržao je Sex Pistolse na njihovoj turneji 1996. godine, a takođe je svirao sa Ivanom Kralom (Patti Smith, U2).

O kompoziciji „Ne bom šel v vojsko“, koja je objavljena 2010. na albumu „Hudičev sod“, a prošle godine na kompilacijskom CD-u „Zvezda park“, Lovšin kaže: „Pesmu sam retko puštao pre rata u Ukrajini. Takođe sam ga napravio više u čast naše mirotvorne narodne tradicije nego u pokušaju da budem aktuelan“.

 

 

Peter Lovšin, Foto: Muzika HR

 

„Pesmu sam posvetio mom dedi, mašinovođi Jožetu Lovšinu, koji se borio na strani Austrougarske u Galiciji i na Sočkom frontu“, i objašnjava: „Ata nikada nije nišanio protivnika, ali ako je morao da puca, pazio je, da meci dobro prođu preko glava vojnika na drugoj strani. „Nisam imao ništa protiv tih momaka, ali među njima je bilo mnogo naših primorskih sunarodnika“, rekao je Jože, rodom iz Ribniča, koji se iz Beljaka preselio u Ljubljanu nakon završetka Prvog svetskog rata i, za svesne Slovence, izgubljenog plebiscita...“

Između ostalih koncerata u Sloveniji, Petra Lovšina možete čuti i videti uživo u Ljubljani već 25. februara, na Love & Peace Music Festivalu, na Gospodarskom razstsvišču. (Izvor: Rocker SL)

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika