Sve što boli, proći će kaže Proto Tip

Predstavljanje debitantskog albuma "S ivice sanjanja"

 

Beogradska grupa Proto Tip ima čast da predstavi debitantski album "S ivice sanjanja" (Pop Depresija/Kišobran), koji je dostupan na svim digitalnim platformama i bandcampu. Album najavljuje i četvrti video singl (režija Sara Radulović), za pesmu "Svet se menja" na kojoj su gosti Boris i Ana-Marija iz Repetitora, koji je dostupan na YouTube kanalu benda.

Kakav neverovatan put je prešao Proto Tip od 2017. i izlaska prvog EP-a "Strah od izvesnog" (Slušaj najglasnije), do danas kada promovišu debitantski album "S ivice sanjanja"... Neki albumi nisu laki, ni tokom procesa stvaranja, ni tokom sviranja i razmišljanja, a ni sa nekim pesmama nije baš jednostavno živeti. Pet godina kasnije, jedna Hali Gali kompilacija kasnije, više desetina koncerata kasnije i posle silnih personalnih promena u bendu, sve je na svom mestu. Od početnog besa, destrukcije, čemera i padova, pesme su se razvile u intimne himne malih životnih pobeda i kratkotrajnih trenutaka sreće.

"Sa radom na albumu počeli smo još 2018. godine. Postave su se menjale i mislim da je svako ko je prošao kroz bend ili učestvovao kao gost, uneo nešto svoje u pesme. Album je rezultat onoga što je bend živeo i proživljavao tokom svih tih godina. Ljubavi, gubici, loši izbori, padovi, zadovoljstva, radosti, žalosti i kajanja. Na ivici sanjanja bol jenjava, dolazi se u dodir sa kratkotrajnim prividima mira i celokupni doživljaj neodoljivo podseća na ljubav. Ipak, ovde su buđenja bolna i neugodna. Samu činjenicu da smo i dalje tu i da je ovaj album zaokružen smatram ogromnom pobedom.  Zahvalnost dugujemo Urošu Milkiću koji ne samo da je snimio i producirao album, već učestvovao i u kreativnom procesu, sa najvećim strpljenjem," sumira rad na albumu pevač i gitarista Nikola Čučković.

Album je nastao u Down There studiju na Novom Beogradu, a kao i obično Uroš Milkić je bio snimatelj, producent, roditelj, najbolji prijatelj i član benda. Ovo je i album na kojem je prvi put u svojoj karijeru ulogu koproducenta imao Damjan Nedelkov (uz Proto Tip, gitarista i Gazorpazorp). Mastering albuma uradio je Karl Saf.

 

Proto Tip, Foto: Mladen Šijan

 


Na albumu "S ivice sanjanja" ima osam pesama. Tri su poznate od ranije - singlovi "Kako ovde", "Krećem se" i "Duša u šaci", uz instrumental "Damask" i četiri pesme koje do sada nisu bile objavljene: "Izjutra / suton", naslovna, "Svet se menja" i "Sve što boli proći će". Gosti su brojni, Proto tip je na kraju jedna prava Hali Gali reprezentacija: od početne trojke Nikola Čučković (glas i gitara), Vuk Knežević (bas) i Vukašin Radić (bubanj), do dolaska Damjana Nedelkova (gitara, Gazorpazorp), Danila Ilića (bubanj, Sitzpinker) i Nikole Bugarčića (bas), preko finalnog ulaska Pavla Dimitrijevića (bas i vokal, Johanbrauer) u aktuelnu postavu.

Na albumu gostuju Boris Vlastelica i Ana-Marija Cupin iz Repetitora (Svet se menja), Dunja Mijačić iz Sitzpinkera (Duša u šaci, Izjutra), Katarina Popović iz Vrooma (Sve što boli proći će), Lola Miković iz Klotljudi (Krećem se, Izjutra, Damask), Matej Rusmir (Kako ovde, Damask), Miloš Stefanović (Sve što boli, Damask)... Dizajn naslovne strane i kompletnog omota delo je Stefana Stevanovića Pepija.

Album "S ivice sanjanja" će tokom jeseni biti dostupan i na ploči, a prve koncerte po izlasku albuma Proto tip će imati na dva prestižna festivala krajem marta u Beogradu i Ljubljani (Hali Gali u okviru Kontakta i MENT) i to je prva prilika da se čuju nove i stare pesme. (Izvor: Promo)

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika