Projekat-band Bukovo Gorje objavili su prvenac „Pjesma Kruga“

Pesmu treba posmatrati kao konceptualni rad koji evocira usklađenost naših predaka s prirodom

 

Bukovo gorje, autorski projekat-band, koji djeluje u sklopu udruženja PETKA Perunika, ovih je dana na svom youtube kanalu predstavio svoj prvenac, pesmu i video spot pod nazivom ''Pjesma kruga''.

Bend je u tekstualnom smislu inspirisan jednom od tematika ovog udruženja, a to je slovenska mitologija, ali ne drži se isključivo te teme već je i proširuje na zavičajnu, ekološku, sociološku, poetsku i psihološku ravan, objedinjujući temelje koegzistencije našeg čoveka i podneblja.

S muzičke strane, uslovno je reč o svim oblicima rock žanra, prožetim etno elementima, ali ne robuje se formama. Članovi ovog projekat-benda su Ivan Bukovac i Igor Beno, a saradnici - Mate Bevanda (glazbeni dio) i Josip Pavlović (vizuelni deo).

Tekst i video ''Pjesme kruga'' teško su shvatljivi. Odnose se na sumiranje spoznaja o drevnoj prošlosti kao i njihovo logičko povezivanje, tako da pesmu treba posmatrati kao konceptualni rad koji evocira usklađenost naših predaka s prirodom, kolom godine, krugom života, unutar koga su raspoređene sve aktivnosti, običaji, stremljenja, nade, snovi...

 

Bukovo Gorje, Foto: PROMO

 

Bend ima i svoj logo, a on je stilizovani oblik stabla iskazan kroz univerzalni runski simbol za „mir'' (tzv. obrnuti „peace''). U „krošnji'' runskim slovima piše „bukovo'', a u korenu „gorje''. To je uz pomoć grafičkog dizajnera Marija Matića i akademskog slikara Ernesta Markote vešto ukomponovano tako da vizuelno, logo doslovno podseća na drvo, drvo života.

Rad benda za sada je strogo studijski. Trenutno su završene dve pesme – Pjesma kruga i Izvor voda, a u toku je rad na trećoj pesmi naziva Jari i kraljica noći. (Izvor: promo)

Veoma neobična kombinacija žanrova, zanimljiv tekst i tematika vredni su slušanja i razmišljanja o temama koje nudi ova pesma i sam projekat.

Ovu pesmu i drugu muziku sa etno motivima možete da slušate na našim radio i TV kanalima JEKA.

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika