In Memoriam: Željko Nikolić, Roze Poze

Jedna od njihovih pesama koje su i dalje veoma aktuelne je navijačka himna „Daj gol“

Ovih dana nas je napustio jedan od poznatih beogradskih muzičara, Željko Nikolić, frontmen, gitarista i pevač grupe Roze Poze, jedne iz plejade zanimljivih bendova’80’-tih i ’90-tih.

Bend je osnovan sredinom osamdesetih godina 20. veka, a osnovali su ga gitarista Željko Nikolić, koji je od 1976. do 1980. godine svirao u grupi Zebra i tekstopisac Vlada Čalić. Ipak, članovi grupe su za svoj početak smatrali 1989. godinu, kada su objavili maksi singl pod nazivom Daj gol.

 

 

 

 

Prvi pevač benda bio je Oliver Đurić, koji je pevao na demo snimcima, u vreme kada je pripreman materijal i kada se formirao bend. Đurić je ubrzo nakon toga napustio bend, a na njegovo mesto je došao Željko Nikolić. Godine 1990. bend je objavio prvi studijski album pod nazivom Roze poze, a sa njega se istakla pesma Daj gol, posebno među sportskim navijačima. Album Besindžer & Dilindžer objavili su 1992. godine za PGP RTB, a nakon toga, treći po redu album pod nazivom Rokenrol Dendi, 1993. godine

 

 

Godine 1995. bend je objavio album pod nazivom Da li si to ti za PGP RTS, a nakon sedam godina pauze album Zakopano blago. Nakon višegodišnje pauze, objavili su album Ko je rek'o rokenrol?, 2010. godine, a njega članovi grupe smatraju vrhuncem svoje karijere u autorskom i izvođačkom smislu.

Bend je zastupljen u knjizi Ex YU rock enciklopedija 1960—2006, koju je napisao srpski autor, novinar i muzički kritičar Petar Janjatović. (Izvor: Wikipedia)

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika