Zdenko Kolar & Magic Bush - Tramvaj zvani čežnja

Hrabri potez ovog dugogodišnjeg muzičara u 66. godini

 

Zdenko Kolar, beogradski basista iz legendarnih Idola, Nevladine organizacije a sada iz Zone B, celoživotni drug i saradnik Vlade Divljana, ovih dana je, zajedno s grupom Magic Bush objavio album koji se zove "Superheroj" i gde on po prvi put peva.

“Lep je osećaj kada se u šezdeset i kusur godina nešto uradi prvi put u životu. Na primer, snimi solo album. U ovu veselu avanturu se sa drugarima upustio basista Zdenko Kolar, a prvi put je pred sudom javnosti i kao pevač. Znam, on to nije u tradicionalnom smislu reči, ali je to u ovom superherojskom slučaju prilično nebitno. Boja njegovog glasa i šarm sa kojim iznosi male, gotovo literarne priče sve nadoknađuju. Zdenko je na debiju onakav kakav je i u životu: nepretenciozan, nasmejan, a zamišljen, neko koga je nemoguće ne voleti. I lišen sujete, pa je sa kolegama sličnog senzibiliteta sa lakoćom sklopio ploču koja, iako mnogo duguje duhu šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih, nije zaglavljena u prošlosti.“, napisao je muzički novinar i kritičar Petar Janjatović.

 

Zdenko Kolar i Magic Bush, Foto: Croatia records official site

 

O ovom izdanju, novinar i kolumnista Vladimir Skočajić - Skoča, na svom FB nalogu je rekao: "Zdenko Kolar je upravo smimio prvi solo album u 66. godini života. I to kakav! Zdenko je prvi put glavni vokal, a prati ga bend Magic Bush. Pesme variraju između bitlsovskog roka, preko popa sa solo albuma Vlade Divljana, do šansonjerskih balada. Inače, jedna stvar se zove Tramvaj zvani čežnja i mnogo je lepa. Ne postoji čovek koji je pozvaniji da snimi "tramvajsku šansonu" od Zdenka. A jedna od najlepših pesama mi je ova ispod (Komadić koji nedostaje). Nju je napisao Vaske iz Eve Braun specijalno za Zdenka. I savršena je. Tačno vidim sebe kako ovog proleća šetam Kosančićevim vencem npr, ispod sveže olistalih krošnji, dok na slušalicama slušam ovu stvar. I tad mi svet izgleda kao mesto na kom još uvek ima malo nade za sve nas. Zdenko je moj Beograd u proleće. Bio i ostao. Velika preporuka za album Superheroj."

Grupa Magic Bush objavila je 2021. godine album “Put za Shangri-La”, koji je naišao na sjajne reakcije publike, ali i kritike, pa je tako na Dnevnikovoj listi najboljih godišnjih izdanja osvojio prvo mesto u kategoriji “Najbolji domaći rokenrol album 2021”. Saradnja Zdenka Kolara i grupe Magic Bush deluje i zvuči zaista organski, a manifestuje se na najlepši mogući način kroz 12 novih pesama uključući “Savršeni par”, “Svaki dan sam”, “Čekam novi dan”, “Sada znam”, “Neka bude”,  “Rok, rok” i ove, koja se nama najviše svidela, "Tramvaj zvani čežnja".

Zdenkov jednostavni, nepertenciozni glas i način pevanja koji zvuči kao da nam se poverava je i lep i dirljiv i nostalgičan a pesme pričaju tolike njegove i poneku našu priču. Ovaj album je jedno veliko radovanje, bravo Zdenko i hvala za ovaj lepi flashback.

 

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika