Umetnica Lakiko predstavlja album What To Do, How To Live?

"Lakiko je violončelo koje pjeva, struže, ponavlja se i nestaje. Lakiko je također glas koji pjeva o nomadskom postojanju, noćnim morama, arhaičnoj prošlosti i distopijskoj budućnosti" kaže Lana

 

What To Do, How To Live? je Lakikin debitantski album i otpevan je gotovo u potpunosti na bosanskom jeziku koristeći vokalnu tehniku iz tradicije sevdalinke i klasičnog pjevanja.

Komad eksperimentalnog performansa, umetnička vizija izvučena je iz perioda duboke kontemplacije, osvrtanja unatrag, razmišljanja o savremenom balkanskom iskustvu, njenom odrastanju u Sarajevu, ožiljcima i teškoćama koje su grad i ljudi morali da podnose i razmišljanju o tome kako će se odvijati budućnost.

Prateći kratki film, Lakiko – hibridna ideja, u režiji nemačkog reditelja Manfreda Borscha, sniman je na različitim lokacijama u Sarajevu i okolini i osvojio je nagrade, uključujući najbolju režiju na Stockholm City filmu 2022., a  objavljen je 14. aprila.

Lakiko živi u Lucernu u Švajcarskoj.

Nakon školovanja za klasičnu violončelistkinju na akademiji u Bremenu i unverzitetu umetnosti u Bernu, Lakiko AKA Lana Kostić stvorila je svoj zvučni svet uz pomoć odeljenja za neurologiju u Bielu. Povezana sa EEG mašinom, eksperimentisala je sa violončelom i glasom istovremeno koristeći svoje moždane talase kao partituru. Materijal koji je rezultirao doveo je do serije koncerata širom Evrope. Balkanski narod, neobična klasika, beskrajni glissandi loopovi, jeziva i vrpoljljiva elektronika, te violončelo: uvijek iznova, tiho i ljuto..

Sve Lakikine pesme su prožete političkim sentimentom "ali na moj veoma nepolitički način" sa temama o šansama ili nedostatku promjene društvene klase (Tobogan), rodnoj ravnopravnosti (The Woman Is Stronger Than The Man In Me), i našu sklonost kao društva da ponavljamo iste stvari iznova i iznova (Junaci). Za Lakiko, umetnost i politika su isprepletene. “Muzika je najveći dio mog života. I obrnuto, moj život je najveći dio moje muzike”, objašnjava ona. (Izvor: promo)

Poslušajte ceo album, zaista je neobičan i zanimljiv.

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika