Róisín Murphy - Fader

Spot koji je sama režirala sniman je u njenom rodnom gradu Arklow u Irskoj

Róisín Murphy se vraća sa potpuno novim singlom, “Fader”, trećim komadom slagalice koji je preuzet sa njenog dugo očekivanog nadolazećeg albuma “Hit Parade”, proizvedenog u suradnji sa autorom elektronske muzike DJ Kozeom. Postavljen za objavljivanje preko Ninja Tune, bogat album od 13 pjesama rječito zamagljuje žanr i pomiče zvučne granice. “Fader” dolazi u pratnji video-snimka koji je Róisín sama režirala, a trenutak u punom krugu smješten je u pozadini Murphyjevog rodnog grada Arklow, okrug Wicklow, Irska.

Predstavljen u upečatljivoj crno-beloj boji - pod uticajem klasičnih hip-hop videa ranih 90-ih - i takođe konceptualizovan od strane Murphy, koja nastavlja da upravlja svim kreativnim smerom svakog od svojih projekata, vizuelni "Fader" traži pomoć od 150 stanovnika Arklowa, dok su ceste Murphyjinog rodnog grada zatvorene kako bi se rekonstruirala ulična parada koja pršti žarom i životom.

Provlačeći se kroz grupu irskih plesačica, mažoretkinja, vodiča, izviđača i limenog orkestra, Murphyina kreativna vizija je oživjela kroz vrijeme trajanja cijele pjesme. Pošto je odrastala u gradu i otišala kao dijete da putuje svijetom, teško je ne iskoristiti Murphyin osjećaj ujedinjenja i ispunjenja, obasjavajući sjajne ljude Arklowa.

 „Ova ideja mi je došla dijelom kao reakcija na stvaranje takvih nadrealnih i 'drugih' slika za omot albuma, a dijelom kao odgovor na samu pjesmu. Osjećala sam da mi je potreban potpuno autentičan prostor u kojem bih izvodila Fader. Pjesma govori o životu, smrti i muzici i tako sam otišla kući gdje je sve počelo za mene. Baš kao što u muzici postoji ogroman uticaj hip-hopa na video i da bih ja imao čist front za to, trebalo je da zvuči istinito i tako je moj rodni grad, Arklow, bio jedina opcija. Bio je to ogroman zadatak koji je trebalo preuzeti, povezati se sa savjetnicima lokalne samouprave jer smo morali zatvoriti glavnu ulicu, a zatim sa lokalnim grupama svih vrsta, muzičarima, plesačima, izviđačima, mažoretkinjama, farmerima, ribarima itd. i velikim dijelom moje porodice. .. raditi ovako nešto je ogromna odgovornost i prijetilo je da me s vremena na vrijeme preplavi. Ali onog dana kada smo imali holivudsko sunce i samo neverovatan osećaj dobre volje. Ljudi iz Arklowa su me učinili tako ponosnim. Ispostavilo se da je to zaista bio jedan od najboljih dana u životu…”

 

Róisín Murphy, Foto: YT printscreen

 

Neprestano pomerajući granice iu snimanju iu postavci uživo, sposobnost Roisín Murphy da bude izvođač koji se stalno razvija je spektakl sam po sebi. Od događaja koji se prenose uživo do glavnih nastupa na Glastonbury West Holts bini, Homobloc-u, rasprodanoj Brixton akademiji, Coachella i Primavera Soundu, Murphy se stalno pokazuje kao uzbudljiva umjetnica koju morate vidjeti u svakom smislu te riječi. Nakon što je prošlog mjeseca odigrala hvaljen i rasprodan show u Royal Albert Hallu, ovo ljeto će dodatno učvrstiti Murphyjinu reputaciju uživo, s festivalskim kalendarom koji već uključuje Melt Festival, Secret Garden Party, Mighty Hoopla, We Out Here i još mnogo toga. Ulaznice su u prodaji za njen najveći show u Londonu do sada i legendarnu palatu Alexandra u februaru 2024.

Od njenog odrastanja u irskom gradu Arklow, muzika kao da je zvala Murphy gotovo istog trenutka, od trenutka kada je otkrila moć sopstvenog glasa sa 12 godina kroz izvođenje večnog klasika „Don't Cry For Me , Argentina” na malom porodičnom okupljanju. Murphy je zaronila na muzičku scenu nakon što je njena porodica kampovala u Mančester kada je imala samo dvanaest godina. Kada su joj se roditelji razveli i vratili u Irsku kada je imala 15 godina, odlučila je da ostane u Engleskoj i živi sama, kako bi nastavila svoje umetnički san. Nakon kratkog koketiranja s bukom i pankom u Mančesterskim okvirima, sa 19 godina otišla je u Sheffield kako bi se uronila u klupsku scenu. Slučajan susret sa lokalnim basistom Markom Brydonom doveo je do toga da par oformi proslavljenu grupu Moloko, a odatle Murphyjeva ukrašena solo karijera obuhvata 5 hvaljenih albuma (sa nominacijom za Mercury Music Prize za “Hairless Toys” 2015.), proslavljene EP i singlove saradnje , a odnedavno i priznanja za video režiju i glumu.

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika