Roger Waters, The Dark Side of the Moon Redux izlazi u oktobru!

Čekaćemo i čućemo, a dotle, poslušajte (još) jednom ovaj album, ne stoji bez razloga u samom vrhu najboljih rock'n'roll (i ne samo rock'n'roll) albuma ikada napravljenih

 

Vest je konačna i službeno potvrđena: Roger Waters će 6. oktobra izdati The Dark Side of the Moon Redux, reinterpretaciju čuvenog albuma njegovog bivšeg benda Pink Floyd iz 1973. godine!
“Neizmjerno sam ponosan na ono što smo stvorili, djelo koje može s ponosom stajati uz original, ruku pod ruku kroz pola stoljeća vremena”, rekao je Waters u saopštenju za javnost u kojem je najavljivao album.
"Originalni The Dark Side of the Moon na neki način liči na jadikovanje starijeg bića nad ljudskim stanjem", primijetio je. "Ali Dave (Gilmour), Rick (Wright), Nick (Mason) i ja bili smo tako mladi kada smo to napravili, a kada pogledate svijet oko nas, jasno je da poruka nije zaživjela. Zato sam počeo razmišljati o tome šta bi mudrost 80-godišnjaka mogla donijeti u ponovno zamišljenu verziju."

Vinilno izdanje The Dark Side of the Moon Redux zaključit će se novom 13-minutnom originalnom kompozicijom inspiriranom postupkom ponovnog snimanja.

 


Projekat je prvi put izašao na vidjelo u februaru kada je Waters dao The Telegraphu pregled prerađenih pjesama. U popratnom intervjuu, Waters je branio projekat, shvaćajući da bi neki doveli u pitanje njegovu želju da ponovo snimi tako bezvremenski album: “Napisao sam The Dark Side of the Moon. Hajde da se riješimo svih ovih 'mi' sranja!" izjavio je Waters. „Naravno, bili smo bend, bilo nas je četvoro, svi smo dali svoj doprinos – ali to je moj projekat i ja sam ga napisao. Dakle… blah!”
Mjesec dana kasnije, bio je iskreniji po pitanju projekta:
“To nije zamjena za original, koji je, očigledno, nezamjenjiv”, objasnio je Waters na Facebooku. „Ali to je način da  79-godišnjak pogleda u oči 29-godišnjaka i kaže, da citiram moju pjesmu o mom ocu, 'We did our best, we kept his trust, our dad would have been proud of us.' I takođe je to način da poštujem i ponosim se svim snimcima Nicka i Ricka.“

 


Mason je, sa svoje strane, bio impresioniran Watersovom novom verzijom The Dark Side of the Moon. Bubnjaru je poslata kopija ponovo zamišljenog albuma i svidjelo mu se ono što je čuo. „Pisao sam (Watersu) i rekao: 'Nervirajuće, apsolutno je briljantno!' Bilo je i jeste," priznao je Mason. "To nije ništa što bi uopće predstavljalo spojler za original, to je zanimljiv dodatak stvari." (Izvor: UCR)

Roger Waters, lista pjesama 'The Dark Side of the Moon Redux':

1."Speak to Me"

2. "Breathe"

3. "On the Run"

4. "Time"

5. "Great Gig in the Sky"

6. "Money"

7. "Us and Them"

8. "Any Colour You'd Like"

9. "Brain Damage"

10. "Eclipse"

11. An Original Composition

Čekaćemo i čućemo, a dotle, poslušajte (još) jednom ovaj album, ne stoji bez razloga u samom vrhu najboljih rock'n'roll (i ne samo rock'n'roll) albuma ikada napravljenih.

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika