Crna soba je imaginarni prostor koji je materijalizovan

Za mali jubilej, 10. emisiju Crne sobe, autori su odabrali dram, sint indi pop bend iz Beograda

 

Crna Soba je muzička YouTube platforma koja prikazuje izuzetne i izrazite talente iz celog regiona. Ona se fokusira na najzanimljivije nove izvođače i originalne zvuke koji „štrče“ na prilično uniformnoj domaćoj sceni. Sve emisije Crne Sobe nastoje da pruže kratak ali drugačiji uvid u rad i ličnosti odabranih umjetnika,osvetljavaju ih i daju im priliku da predstave svoju muziku bez ometanja.

Hibridna emisija koja, osim izvedbi, ima i segment predstavljanja muzičara, stavlja sav akcenat na artiste i bolje upoznavanje sa njima kroz 3 numere, kao i kroz razgovor. U sustini, ovo je platofrma za sve umetnike, trenutno samo muzičke, na jednom mjestu, gde se sabiraju i njihova neobjavljena djela, kao što je to bio slučaj sa Jegdićem, pjesma 1,2,3 zatim Rouzijem i pjesmom Samo igraj, Keni nije mrtav i pjesma Gazela, X i pesma Ožiljci, dram i pjesma Vazduh još miriše na ludilo. Nedavno su krenuli i live sessioni, live je nastupala Lena kao i dram, a stiže još izvodjača koji imaju hrabrost da učestvuju live u emisiji.

Crna soba je imaginarni prostor koji je materijalizovan.

Za mali jubilej, 10. emisiju Crne sobe, autori su odabrali dram, sint indi pop bend iz Beograda, koji je debitovao je na sceni sa albumom ‘’Nećemo promeniti svet’’ u decembru 2019. godine. Poznatiji kao bend koji koncerte pretvara u igranke, njihovu muziku karakteriše melanholična ali plesno orijentisana muzika koja povezuje različite svjetove u jedan.

 

dram, foto: YT printscreen

 

Spoj nastao iz flerta moćnih gitarskih sekvenci, toplih retro sint fraza i četiri mačo vokala koja ležu preko bombastičnih bas i bubanj deonica, izdvaja dram kao jednu od najzanimljivijih novih mladih grupa u Srbiji. Bend je svirao uživo na festivalima kao što su Exit, Arsenal Fest, Belgrade Beer Fest, Špancirfest u Varaždinu, Dev9t, lude Kišobran žurke, MMF festivala i još mnogim drugim.

Za singl ‘’Daj mi sve’’ grupa je u septembru 2020. osvojila prestižnu nagradu ‘’Milan Mladenović’’, od strane Zadužbine Milana Mladenovića, za delo od izuzetne umetničke vrednosti. Tokom 2021. godine, bend je izdao tri elektro singla “Vikend ubija”, “Ti me voziš”, tripoznu kosmičko-karmičku kolaboraciju sa Fantomom i energični singl “Ceo grad”. Sa kompozicijom Ceo grad, dram su bili finalisti izbora za MVA 2K21 nagradu za najbolji pop video.

U septembru 2022. godine bend izdaje drugi studijski album pod nazivom “Previše svega”, kolekciju  od 11 „najpatetičnijih, anksiozno-nezrelih i plesno-depresivnih pop pesama o dražima i strahovima mladosti“. dram su: Stefan Aćimović (vokal, gitara) Marko Arizanović (klavijature, prateći vokali) i Nikola Grozdanić (bubanj, elektronika).

Ovaj nesvakidašnji serijal emislija ima dinamiku objavljivanja svojih novih „soba“ otprilike na svakih 10-15 dana, a njihov rad možete pratiti na official YouTube kanalu kao i na Instagramu i TikToku

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika