Krankšvester - Rat će

 

Što god da smo htjeli napisati o pjesmi i spotu Krankšvester - Rat će, Andelo Jurkas (hrvatski publicist, pisac, redatelj, glazbenik, urednik i novinar pop kulturnih tema, te jedan od aktivnijih glazbenih i filmskih kritičara), već je napisao u svom osvrtu na ovu temu na sajtu Mixer, te mi samo prenosimo ovaj izvanredni prikaz:

"Krankšvesterski duo najavljuju novu sezonu i album novim dance beat nastavcima i repanjem o stripovski i southparkovskim motivima. Ovaj puta su uboli najaktualnijim socijalnim pop momentom – ratom. Karikiranje i štrikanje po svim segmentima društvenih apsurda i apsurda pojedinaca na njihov način jednostavno secira sve svinjarije i pizdarije oko kojih se vrti globalno selo. Stoga refrenom „Skidaj gaće, rat će“, a ne „skidaj gaće mače“ pogađaju daleko više nego se čini na prvi dojam jedne od sedam tisuća pjesama objavljenih na svijetu ovog dana. 

U video spotu dali su trominutni pokušaj rekapitulacije Walter Hillove „Južnjačke utjehe“ (osobito obratiti scenu Settova izraznjanja face iz močvare) i Stoneovog „Platoona“ i Coppoline „Apokalipse danas“, naravno na slavonski način s ljutoćom bez kulena i njegove seke. 

Koliko je trebalo od jebača do ratnika pokazuju genijalno zabavnim ali jednako opako stvarnosnim stih genijalnostima poput: „Prije ovog rata bili smo ko braća Poznati u selu ko dva najveća jebača – Trebo sam uživat dok sam mogo U rovu sad pričam sa Bogom – De reci mi molim te šta nam to treba “Ćelavi pucaj i nemoj me jebat” ili „Jebali vas ratovi, zaustavite ludnicu Bolje vodit ljubav pa makar i guzicu – Rađe bi na ljepšem mjestu cugo ladno pivo Al neki mi se luđak gadno posrao u život“. 

U razini one gaberovskih pranja od smrti, ovom su stvari redefinirali svoj pristup novoj publici i pečatirali status najpametnijih zajebanata na sceni koji svoje ne doživljavanje ozbiljno pretvaraju u umjetnost. I kao što su nekad pioniri ze ge rapa Neredi Stoka bili „Spremni za rat“, Sett i 3ki su itekako spremni. I za rat i za j…t." (Izvor: Mixer, autor: Andelo Jurkas)

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika