Proslavljeni bosanskohercegovački reper Frenkie je sa svojim Identitetom lako našao mjesto na MUZZIK FM kanalima MUZZIK i MOBA

 

Bosanskoherceovački reper Adnan Hamidović, poznat kao Frenkie, predstavio je svoj jubilarni, deseti album „Manifest“ koji donosi jedanaest novih traka i dva video spota.

Prve korake u hip hop-kulturi Frenkie je napravio u Njemačkoj, gdje je živio od 1992., kad je izbio rat u BIH i ondje živi sve do 1998. pa je tamo i prvi put čuo hip hop glazbu i počeo se baviti grafitima. Tamo je počeo pisati i prve tekstove koji su tad još bili na njemačkom jeziku. Za sebe kaže kako je njemački hip-hop dosta utjecao na njegov današnji stil repanja.

Nakon što je prošle godine s „Dunyom“ napravio izlet u reggae vode, Frenkie se s „Manifestom“ vraća tvrdom i energičnom rep zvuku. Na albumu su okupljeni vhrunski producenti kao što su Indigo, Marko Gaćina, Fikret Hodžić, Goce Trpkov i Milan Žarić, a na pjesmama čujemo Frenkija koji reflektira, komentira jugonostalgiju i naravno ono po čemu je poznat, propituje trenutačno stanje društva.

Tako pjesma „Identitet“ donosi kritiku današnjice stavljajući u fokus aktualne teme kao što su rat u Gazi, Ukrajinu, izbjegličku krizu i licemjerno ponašanje vlastodržaca prema istima. Frenkie zauzima jasan stav te se zalaže za humanost, ljubav i poštovanje. Pjesma postavlja pitanje kako doći do samospoznaje i u vlastiti identitet ugraditi i sačuvati kulturno nasljeđe sredine iz koje potječemo.

Stvarno sam ponosan na ovaj album i smatram da je ovo možda i moj najbolji materijal do sada. Album zrači jednu novu zrelost i mislim da nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Osjećam da je sve kliknulo i leglo na svoje, i kao što kažem na prvoj pjesmi „I got my mojo back!“. Uživam dok slušam i radim ovu muziku, to je taj dobri stari hip hop – poručio je Frenkie.

Ekipa koja je radila na pjesmi i spotu je:

Tekst: Adnan Hamidovic Frenkie

Beat: Mirza Rahmanovic Indigo

Music video produkcija by Proces

Režija: Tarik Bičo

Producenti: Jusuf Jahić i Tarik Bičo za Proces Digital

Kamera: Aleksandar Ilić, Tarik Bičo

Asistent kamere: Muhamed Pašalić, Bakir Nožić

Montaža: Tarik Bičo

Svjetlo: Armis Bećirević (K-Light Sarajevo)

Grafički dizajner: Hana Bičo

BTS: Bagra

Iza ovog poduhvata stoji kuća Fm Jam Records.

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika