Kriptorijana & Upokojeni nam predstavljaju svoje Relikvije

Malo gothic-industriala na Muzzik FM talasima biće sasvim dobar začin, za sada na radiju dok ne izbace video

 

Kriptorijana i Upokojeni predstavljaju jedno glazbeno i narativno "zlodjelo" koje nam pokazuje da ljubav boli. Ona toliko boli, da se fiksiramo na scenarije koji se ne dešavaju, niti će se desiti. Ova ljubavna priča nije diznijevska, već "dalijevska, gola i umivena", kažu autori.

Međutim, ovaj projekat Mihajla Kitevskog, Petrane Kocić i Nikole Doderovića teži da pokaže strast i ljubav prema gothic i industrial sceni - od domaćih i lokalnih poput Trivalije, Figurative Theatre-a, Psihokratije i Third I-a, pa do stranih veterana poput Skinny Puppy, Ministry i The Sisters of Mercy.

O singlu kažu: „Relikvije“ predstavlja deo jedne ideje koju godinama „kujemo“. Zamislite Ministry i The Sisters of Mercy, ili pak Skinny Puppy i Psihokratiju. Singl i sam početak ovog projekta predstavlja jedinstveni kreol žanrova i podžanrova muzike koju slušamo. Muzička smeša se sastoji od pomalo zvučnog EBM-a i industrial-a sa gotik tematikom sa elementima srpskog horora".  

Ovako opisuju singl Relikvije: ,,Iz narativne perspektive, ova pesma govori o neljudskostima našeg muškog protagoniste, koji je stvorio fiksaciju prema jednoj devojci. On je želi samo za sebe, iako ta ljubav nije uzvraćena. Ona možda govori ono što naša protagonista želi da čuje, ali je na vama da prosudite da li ona to stvarno misli ili je pak sve u njegovoj glavi. Prvi stih je inspirisan jednim sokakom, u Učitelj Milinoj ulici u Nišu, koji nikada nije bio lepo osvetljen i uvek mi je izazivao neki neprijatan osećaj kada sam se vraćao iz Čaira kao klinac. Na kraju ulice je bila neka napuštena kuća sa mnogo rastinja, ali mi je bilo potrebno par godina da skupim hrabrost i vidim šta se krije u mraku" rekao je Nikola Doderović.

Mihajlo je objasnio kako je došao do određenog zvuka koji bi odgovarao pesmi: "Kao poznavalac i obožavatelj industrijske smeše sirovog i izopačenog zvuka, težnja je bila osmisliti prvobitni singl kao kreol različitih ukusa muzike koju godinama razvijamo kao individue. Želja mi je bila da osmislim traku koja će istovremeno biti za ples, ali i naterati čoveka da se zapita šta se krije iza narativa, koji su osmislili Petrana i Nikola. Njihov dinamični duo sam ojačao panellingom, kako bi dobili pravi osećaj da vas uhode utvare. Prva i poslednja namera je bila rušenje svih granica htonskih svesti".

Od mladog i veoma interesantnog reditelja Mihajla Kitevskog očekujemo i izuzetan video koji, čim bude izašao, predstavljamo ovdje.

Relikvije, kao prvi singl ove niške grupe, od 14. maja je dostupan preko Black Planet Records u okviru njihovog YouTube kanala, kao i Bandcamp stranice. (Info: promo)

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika