Toni Montano, 1962 - 2024

Dva dana pre Tonija Montana preminuo je i Dušan Milašinović Čarli, njegov drugar i kolega iz grupe Radost Evrope

 

Muzičar Toni Montano preminuo je u danas u 62. godini.

Toni Montano rođen je kao Velibor Miljković u Beogradu 1962. godine.

Bora Miljković je započeo karijeru kao pevač u pank rok bendu Radost Evrope, koji je formiran 1979. godine. Kroz bend je prošao veliki broj muzičara, uključujući Dimeta Todorova koji je kasnije bio član Partibrejkersa i Slobodana Loku Neškovića koji je kasnio bio član benda Urbana gerila.

 

 

Bend je imao probe i uglavnom nastupao u beogradskom Studentskom kulturnom centru, a uglavnom su izvodili pesme pank rok grupe Ramons, ali i svoje. Bend je prestao sa radom 1985. godine, a deo materijala našao se na Montanovom debitantskom albumu, koji je počeo solu karijeru nakon raspuštanja benda. Na festivalu MESAM osvojio je tri nagrade, prenosi Nova.rs.

 

Omot kasete grupe Radost Evrope, foto: YT printscreen

 

Nakon raspada benda Radost Evrope, Miljković je sam sebi dao nadimak Toni Montana, po glavnom akteru iz kultnog filma „Lice sa ožiljkom“. I prvi album pod imenom „Toni Montano“objavio je 1986. godine, a album je producirao Borut Činč, član benda Buldožer. Na albumu se našla pesme „Vreme je da skinem mrak“, što je bila obrada pesme Seks pistolsa „Friggin’ in the Riggin“, ali i Dragana Stojnića „Balada o Boni i Klajd“, i njegovo viđenje pesme „Do You Wanna Dance?“ od Bobija Frimena.

Naredni album „Talični Tom je mrtav“ izašao je godinu danas kasnije a 1988. godine živi album „Mi smo iz Beograda“.

Album „Lovac na novac“ objavljen je 1991. godine i na njemu se našla obrada pesme „Zvižduk u osam“ Đorđa Marjanovića.

Poslednji studijski album „Srečan rođendan“ objavio je 1999. godine, a singl „Neću da budem šljam“ 2021. godine. (Tekst objave: Vreme)

Pre dva dana umro je i Montanov prijatelj i kolega Dušan Milašinović Čarli, pevač grupe Radost Evrope i legendarni beogradski panker sa početka osamdesetih.

Dušan Milašinović Čarli je bio poznat kao pevač jedne od prvih beogradskih pank grupa, ali i kao neko ko je bio deo scene oko SKC-a i beogradskog čuvenog kluba Akademija, iz vremena kada su se dešavale važne stvari za beogradski novi talas i pank.

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika